Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Aalten: maximaal een jaar in chalet na scheiding of bij verbouwing

AALTEN - De gemeenteraad van Aalten pleit voor toestaan van tijdelijk wonen in recreatiebungalows. Op die manier moeten inwoners geholpen worden die moeilijk onderdak kunnen krijgen door bijvoorbeeld een scheiding.

Alle zeven partijen in de gemeenteraad steunden gisteravond een motie, waarin wethouder Ted Kok werd opgedragen het tijdelijk wonen mogelijk te maken. CDA'er Raimond Smit: ,,Wij ontvangen signalen van gevallen waarbij dringend behoefte is aan tijdelijke woonruimte, bijvoorbeeld in geval van een scheiding of huiselijk geweld."

Doorstroming bevorderen

Quote

Als ze tijdelijk op een recreatie­park kunnen wonen, komt hun oude huis meteen vrij. Daardoor wordt de doorstro­ming op de woning­markt bevorderd.

Raimond Smit, CDA-raadslid Aalten

De partijen verwachten dat ook de doorstroming op de woningmarkt verbetert door het vrijgeven van recreatiebungelows. Smit: ,,Denk aan mensen die een ander huis hebben gekocht en dat nog moeten verbouwen. Als ze tijdelijk op een recreatiepark kunnen wonen, komt hun oude huis meteen vrij. Daardoor wordt de doorstroming op de woningmarkt bevorderd.”

Smit vindt het niet van belang of het iemand uit Aalten of uit Amsterdam is die in een recreatiewoning verblijft in afwachting van definitieve huisvesting in Aalten. ,,We willen de drempel om hier te komen wonen lager maken.‘’

De CDA'er wijst voor de verandering van de regels naar buurgemeente Winterswijk, die het tijdelijk bewonen van recreatiewoningen al langer toestaat. En wonen in recreatiewoningen gebeurt in de praktijk in Aalten ook al, weet Smit.

Scheidingsveld

Hij noemt als voorbeeld recreatiepark Schepersveld. ,,De bijnaam is Scheidingsveld. Dat willen we nu reguleren. Vooral als het gaat om echtscheidingen is de vraag naar andere woonruimte dringend, terwijl er niet of nauwelijks aanbod is."

De CDA'er denkt niet dat het om grote aantallen gaat. ,,Als we vijf mensen per jaar kunnen helpen, is dat al meegenomen. Maar ik weet niet of het er vijf of tien zullen zijn." Wie nu op een recreatiepark verblijft, moet formeel gesproken elders een hoofdadres hebben. Die regel gaat verdwijnen.

Verklaring van makelaars

Aan het tijdelijk wonen in een recreatiewoning moeten wel duidelijke voorwaarden worden gesteld, stellen motie-indieners CDA, VVD, Christen Unie, HMV en Progressieve Partij. Naast de maximale termijn van twaalf maanden geldt ook dat de aanvrager moet aantonen dat er geen geschikte huurwoning in de gemeente beschikbaar is. Dat moet worden ondersteund door een verklaring van twee makelaars.

Wethouder Ted Kok gaat de opdracht van de gemeenteraad op haalbaarheid toetsen.