Volledig scherm
© Thinkstock

Aaltense primeur: eerste haas dood door konijnen-virus

AALTEN/ WINTERSWIJK - Een in Aalten gevonden dode haas blijkt besmet met het RHDV-2 virus, dat vooral slachtoffers maakt onder konijnen. Het is tot nu toe bij dit ene geval gebleven. Het dier werd eind december gevonden op de grens van Aalten en Winterswijk.

Dat het om een besmetting met het RHDV-2 virus ging is onlangs aangetoond in een laboratorium. Die met het nieuwe virus besmette haas is een uniek geval, laat Geert Kämink weten. De Aaltenaar is voorzitter van de commissie wildbeheer van de Wildbeheereenheid Aalten en omstreken. „Ik heb deze zelf voor onderzoek ingeleverd. Onlangs kregen we het rapport, het is de eerste keer dat in Nederland besmetting met RHDV-2 bij een haas is vastgesteld.”

Ontstekingen
De haas is gestorven aan acute ontstekingen aan de lever en milt. Het tweede type is een variant van het klassieke RHDV, dat al langer veel slachtoffers onder konijnen maakt. Ook in Aalten, weet Kämink. „Vorig jaar zomer was er sprake van een groot aantal gevallen. De konijnen liggen opeens dood in de tuin, na inwendige bloedingen gaan ze in twee dagen opeens om.”

Slachtoffer
Rond Aalten is 90 procent van de konijnen vorig jaar het slachtoffer geworden van zowel het nieuwe virus als van myxomatose in zowel het voorjaar als het najaar. De afname van het aantal konijnen hoeft niet desastreus te zijn. Kämink: „Een konijn kan vier of vijf worpen per jaar krijgen. Eén stel kan wel twintig nakomelingen krijgen.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement