Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Aanleg nieuwe N18 officieel van start in Rietmolen

RIETMOLEN - „Niet alleen voor de Achterhoek, zelfs voor Nederland is 27 km een megaproject. Het is even twee jaar doorbijten, maar dan ligt hij er ook”. Dat zegt Jan-Hendrik Dronkers vrijdagochtend in Rietmolen tijdens de officiële start van de aanleg van de nieuwe N18.

De directeur-generaal van Rijkswaterstaat is, net als het gros van de aanwezigen, blij dat de aanleg van de nieuwe Twenteroute eindelijk officieel begint. „De voornaamste doelen zijn een betere bereikbaarheid van het gebied, niet meer stilstaan in Eibergen, en het verhogen van de verkeersveiligheid.”

Krimpgebied
Ook de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze benadrukt de door Dronkers genoemde doelstellingen. Zij herinnert er nog aan dat de Achterhoek in Den Haag bekend staat als krimpgebied. „Juist dan moet de bereikbaarheid op orde zijn.” Haar Overijsselse collega Bert Boerman legt vooral de nadruk op de inpassing van de N18 in het landschap. „Het is een bewuste keuze om de weg als het ware het landschap te laten volgen. Zo wordt het gebied straks alleen maar mooier.”

Op de helft
Dat de officiële aftrap in Rietmolen plaatsheeft is geen toeval. Dit dorp ligt op de grens van Gelderland en Overijssel, en op de helft van de Twenteroute. Na de toespraken hijsen twaalf vertegenwoordigers van even zoveel instanties tegelijkertijd ‘hun’ vlag. Ook gaan ze op de foto voor een grote graafmachine.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman