Volledig scherm
© ANP

Aanleg van zonnepark in Haarlo stap dichterbij

HAARLO - De komst van een zonnepark in Haarlo laat niet lang meer op zich wachten, het ontwerpbesluit ligt de komende weken ter inzage bij de gemeente. Als er geen bezwaren binnenkomen, kan de bouw beginnen.

Crematorium Hart van Berkelland, tussen Borculo en Haarlo, krijgt er een energieke 'buur' bij, zo werd vorig najaar duidelijk. IX Zon bereidt de aanleg voor van een 8,5 hectare groot zonnepark waarop 33.000 zonnepanelen voldoende stroom genereren voor 2200 huishoudens. Inmiddels ligt het ontwerpbesluit voor 'Zonnepark Batendijk' nog tot 10 september ter inzage.

Grote afwijking

In maart vroeg Zonnig Batendijk B.V. een omgevingsvergunning voor de bouw van het zonnepark aan. Om mee te kunnen werken aan het realiseren hiervan is een grote afwijking van het bestemmingsplan nodig, aldus het college. Op het perceel zit namelijk een agrarische bestemming. Maar: ‘Op basis van gemeentelijk beleid zijn in deze gebieden grote zonneparken mogelijk. Daarbij is onder andere wel van belang dat aangesloten wordt bij de landschapsstructuur.’

Akkoord

Het perceel ligt ook in een gebied waar de provincie de aanduiding ‘groene ontwikkelzone’ heeft vastgelegd. Daarom is er door IX Zon overleg geweest met de provincie, die akkoord is met het plan. „Ook is een landschapsplan opgesteld om het zonnepark zo goed mogelijk in het landschap in te passen en is ecologisch onderzoek uitgevoerd.”

Energieneutraal

Met de komst van het Haarlose zonnepark, komt de doelstelling van Berkelland om in 2030 energieneutraal te zijn een stapje dichterbij. „Om te kunnen voldoen aan deze doelen, gaat het landschap veranderen”, aldus de gemeente. „Met alleen zonnepanelen op daken en industrieterreinen is de doelstelling niet te realiseren. Er zijn ook grote zonneparken nodig.”