Volledig scherm
PREMIUM
Presentator Frans Miggelbrink (links) in gesprek met Achterhoekse jongeren tijdens een bijeenkomst in maart van dit jaar over de toekomst van de regio in de Doetinchemse schouwburg Amphion. Foto DG © DG

Achterhoek mag 20 miljoen uitgeven om jongeren te binden en ouderen om te scholen

DOETINCHEM - De Achterhoek krijgt 20 miljoen euro van het rijk voor de aanpak van vergrijzing en ontgroening. Het wordt onder meer gebruikt om meer hoogopgeleide jongeren aan de regio te binden.

Het geld maakt deel uit van een landelijke subsidieronde van 200 miljoen euro voor regio's die voor uitdagingen staan. In de Achterhoek is die uitdaging duidelijk: talentvolle jongeren trekken weg (ontgroening). De achterblijvers worden steeds ouder (vergrijzing). Een gevolg hiervan is dat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om geschoold personeel te vinden.

Euregio Academie

,,We hadden 40 miljoen aangevraagd. We zijn heel blij dat we de helft van dat bedrag gekregen hebben’’, zegt woordvoerder Anja Wormmeester van de Regio Achterhoek, het samenwerkingsverband van zeven Achterhoekse gemeenten. Het is nog niet tot in detail bekend waar het geld aan wordt uitgegeven, maar er zijn al wel denkrichtingen. Op het gebied van werken wordt een deel van het geld ingezet voor het opzetten van de Euregio Academie. Deze moet het eenvoudiger maken om Duits personeel in Nederland in te zetten, en andersom. Ook wordt het geld gebruikt om werklozen om te scholen om hen geschikt te maken voor bepaalde functies. ,,Door ontgroening, vergrijzing en de aantrekkende economie ontstaat er een krapte op de arbeidsmarkt. Daarom moeten we proberen om ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen’’, zegt Wormmeester.