Achterhoek moet in tien jaar 30 windmolens bouwen en 800 voetbalvelden vol zetten met zonnepanelen
BORCULO - De duurzame energie die in de Achterhoek wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen moet binnen tien jaar ruim acht keer zo veel worden. Alleen dan wordt het doel gehaald om in 2030 energieneutraal te zijn, zoals dat in 2009 in het Akkoord van Groenlo werd vastgelegd.
Dat staat in de eerste versie van de Regionale Energie Strategie (RES) van de acht Achterhoekse gemeenten (inclusief Montferland). In de Achterhoek wordt al meer dan tien jaar gesproken over het doel om in 2030 net zo veel energie in de regio op te wekken als er wordt verbruikt.
,,Ik heb nu geen reden om te zeggen dat die ambitie niet haalbaar is”, zegt Frans Langeveld, wethouder duurzaamheid in Doetinchem namens alle Achterhoekse gemeenten. ,,De opgave is nog steeds ambitieus, maar de initiatieven komen nu wel bij ons binnen.” Volgens Langeveld is er voldoende draagvlak om energie-initiatieven uit te voeren.
Met turbines en panelen
Nu wordt 0,16 Terawattuur (TWh) duurzaam opgewekt in de Achterhoek. Maar in de RES staat dat deze regio 1,35 TWh kán leveren met windturbines en zonnepanelen. Eén terawattuur is 1.000 gigawattuur. Daarvan moet 0,35 TWh via zonnepanelen op daken worden opgewekt, de resterende 1 TWh met windmolens en zonneparken.
Omgerekend is 1 TWh vergelijkbaar met de productie van 30 grote windmolens en 400 hectare zonnepanelen, ongeveer 800 voetbalvelden. Met minder windmolens moet er meer hectares aan zonnepanelen bij, omdat de hoeveelheid te produceren energie gelijk blijft. Dan worden het bijvoorbeeld 20 windmolens en 550 hectare zonnepanelen.
Een helder beeld
Volgens Langeveld geven de cijfers een helder beeld over hoeveel windturbines en zonnepanelen nog in de Achterhoek moeten komen. Zo werd bij een discussie over windmolens in Winterswijk enkele jaren geleden nog het aantal van 400 grote windmolens genoemd.
,,Wij hebben nu de reële cijfers. Voor het grootste deel blijft het landschap van de Achterhoek zoals het was.”
De Regionale Energie Strategie is inmiddels door de colleges van alle acht gemeenten aangenomen, de Doetinchemse wethouder verwacht ook dat alle gemeenteraden dat zullen doen. ,,Het is niet zo dat elk precies één achtste moet uitvoeren. Maar het kan ook niet zo zijn dat Berkelland volop meedoet en Doetinchem niet.”
Doorgedrongen
Dat laatste gaat ook niet gebeuren, denkt hij, omdat duurzaamheid steeds verder is doorgedrongen in het denken van zowel het bestuur als de bevolking. Langeveld geeft de duurzaamheidslening voor de aanschaf van zonnepanelen als voorbeeld.
,,In mei werd daarover een besluit genomen, in augustus was het budget van drie ton al op en was er nog voor miljoenen aangevraagd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Longa’30 en de onwaarschijnlijke remontada in Alverna: ‘Meest bizarre wedstrijd ooit’
Waar was jij op 26 juni 2022? Als je kunt antwoorden: ‘bij de beslissingswedstrijd Longa'30-Nemelaer (8-5)’, dan ben je een gelukkig mens. Het Lichtenvoordse Longa'30 speelt na een krankzinnige middag ook volgend seizoen in de hoofdklasse. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Band Shirtless wint nieuwe popprijs in Winterswijk
WINTERSWIJK - De groep Shirtless is zaterdagavond winnaar geworden bij het concours Winterswijkse Popprijs voor jong Winterswijks poptalent. -
PREMIUM
Lochemse burgemeester: ‘Trots op onze boeren, maar dit gedrag helpt niet’
LOCHEM - Boze boeren spoten maandagavond een giertank leeg tegen het gemeentehuis van Lochem. De rotzooi lieten zij vervolgens achter. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve praat de actie niet goed, maar wil deze niet veroordelen. ,,Als de boeren die hier maandag stonden beter hadden geluisterd, dan wisten ze dat we naast hen staan.”
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMupdate
‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest
‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold. Een 48-jarige man uit Hengelo is opgepakt. Hij en vijf andere verdachten blijven 14 dagen in voorarrest, bepaalde de rechter-commissaris vrijdagavond. -
Politie pakt actievoerder (39) uit Lochem op voor ongeregeldheden bij huis stikstofminister
LOCHEM - Een 39-jarige man uit Lochem is gisteravond aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ongeregeldheden bij de woning van minister Van der Wal op dinsdagavond.