Volledig scherm
Ter illustratie. © archief

Achterhoekers die extreem veel overlast veroorzaken direct aangepakt

BORCULO - Mensen die extreem veel overlast veroorzaken in de Achterhoek, worden het komende jaar direct aangepakt. Deze zogeheten ‘Top X-aanpak’ begint na de zomer en is een proef voor een jaar.

Doel is extreme overlast direct in de kiem te smoren en de overlastgever snel de juiste hulp te bieden. ,,Die dossiers mogen niet blijven liggen. Tegen mensen die overlast veroorzaken moet direct worden opgetreden, ze moeten de gevolgen voelen van wat ze hebben gedaan”, zegt Abdullah Demir, regionaal coördinator van de Veiligheidskamer Achterhoek.

Ingrijpen overlastgevers is noodzakelijk

Quote

Deze mensen moeten geen overlast meer brengen als hun behandel­tra­ject voorbij is.

Abdullah Demir, Veiligheidskamer Achterhoek

Binnen de Veiligheidskamer worden alle meldingen over overlastgevers besproken tussen de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de acht Achterhoekse gemeenten en hulpverlenende instanties als IrisZorg (verslavingszorg) en GGNet (geestelijke gezondheidszorg). Dit om de Achterhoekse samenleving veilig te houden.

Na de zomer begint de Top X-aanpak met tien mensen die extreme overlast veroorzaken en voor wie ingrijpen noodzakelijk is, ook voor hun omgeving. Het is een nieuwe aanpak van de overlastgevers die al jaren worden besproken binnen de Veiligheidskamer en wordt ondersteund door de politieteams uit de Achterhoek, gemeenten en het OM. Dat laatste is belangrijk omdat bij een strafrechtelijk traject direct de reclassering ingeschakeld kan worden.

Daardoor moet de overlast vlot voorbij zijn en kunnen de mensen die de hinder veroorzaken behandeld worden, om weer stabiel te worden. Ook verbetert dan de veiligheid voor hun omgeving. ,,Doel is dat ze geen overlast meer brengen als het behandeltraject voorbij is”, zegt Demir.

Alcoholisten, risicojeugd en veelplegers

De overlast kan van alles zijn: alcoholisten die de buurt bij elkaar schreeuwen, risicojeugd, veelplegers of herhaaldelijk huiselijk geweld. Het zijn niet altijd mensen met een strafblad, zegt Demir. Wél moet er sprake zijn van strafbaar gedrag of een vrijwillige hulpvraag. ,,Alleen dan kunnen wij instanties inschakelen voor de juiste hulp.”

De mensen die alle zorg mijden en dus niet verplicht behandeld kunnen worden, worden wel strak in de gaten gehouden. Demir: ,,De ene week gaat een hulpverlener langs, een week later de wijkagent en in week drie iemand van de woningcorporatie. Zodat we ook bij deze mensen escalatie van de overlast kunnen voorkomen.”

De tien plekken in de Top X-aanpak rouleren: als het behandeldoel is gehaald, komt er plek vrij voor iemand anders. Zo worden het komende jaar hoogstwaarschijnlijk meer dan tien extreme overlastgevers aangepakt.