Volledig scherm
Foto ter illustratie © Bert Jansen

Achterhoeks dorp Noordijk het droogste plekje van Nederland

NOORDIJK - De regio kampt met een neerslagtekort, maar nergens is de grond zo droog als in de omgeving van Noordijk. Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft de Achterhoekse plaats inmiddels een neerslagtekort van zo'n 240 millimeter. 

Volledig scherm
Doorlopend lotentieel neerslagoverschot in Nederland © KNMI

De Achterhoekse weerman Hans Toutenhoofd maakt zich zorgen. “Dit tezamen met de grote achterstand na het zeer droge jaar 2018, maakt de situatie hier zeer nijpend", meldt hij op zijn Facebookpagina. De situatie was vorig jaar ook zorgwekkend. Meerdere plaatsen in Twente en de Achterhoek kampten destijds rond het einde van de maand juli met een neerslagtekort van bijna 300 millimeter.

De droogte neemt in onze regio niet alleen extreme vormen aan door het gebrek aan regen. Ook de zandgronden, waar water snel doorheen zakt, dragen hun steentje bij. Dit resultaat in een neerslagtekort van zo'n 200 millimeter in de regio Twente in een tijdsbestek van iets meer dan twee maanden. Dit gaat de komende weken nog verder oplopen.

Weersvoorspelling

De weersvoorspelling voor de komende twee weken ziet er namelijk niet geruststellend uit voor de droge grond. Donderdag en vrijdag valt er volgens Weerplaza nog zo'n 20 millimeter aan regen in deze regio, maar voor de rest blijft het nagenoeg droog. In de eerste negen dan van juli viel er slechts 3 millimeter regen. Een fikse regenbui is dan ook bij lange na niet genoeg om het neerslagtekort te compenseren.

Vorig jaar was de droogte zo extreem dat een groot aantal boeren in de Achterhoek zelfs geen water meer uit sloten en beken kon halen. In kwetsbare natuurgebieden mocht er geen grondwater worden opgepompt. Grond- en oppervlaktewater mag nu ‘gewoon’ worden gebruikt, maar moet wel gemeld worden bij het waterschap. In Twente geldt wel een verbod om water te halen uit vijvers binnen de bebouwde kom.

Natuurbranden

De veiligheidsregio’s IJsselland en Twente waarschuwden vorige week zaterdag voor het hogere risico op bosbranden in Oost-Nederland. Hierdoor is alarmfase 2 van kracht. Gemeenten wordt geadviseerd om geen vergunningen te verstrekken als het gaat om verbrandingen van bijvoorbeeld snoei- en tuinafval. 

De laatste keer dat fase 2 van kracht was in deze regio was rond het afsteken van Paasvuren. Op de site natuurbrandrisico.nl geeft de brandweer aanwijzingen en tips over dingen die mensen momenteel beter kunnen doen en laten om het risico op uitslaande bosbranden te beperken.