Volledig scherm
De acht Achterhoekse burgemeesters op een rij bij de bekendmaking van de gezamenlijk aanpak van ondermijning in de regio. © DG

Achterhoeks front tegen ondermijnende criminaliteit

DOETINCHEM - Criminelen houden zich niet aan grenzen. Daarom vormt de Achterhoek één front om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Belangrijkste wapenfeit is de aanstelling van een regionale projectleider, die zich fulltime gaat bezighouden met het bestrijden van ondermijning.

Deze man of vrouw begint in maart voor 32 uur per week en gaat als eerst aan de slag met een regionaal plan van aanpak, dat in de hele Achterhoek wordt uitgerold. ,,Want samen kunnen we meer en zijn we sterker’’, zei burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre donderdag op het gemeentehuis in Doetinchem, waar de gezamenlijke aanpak wereldkundig werd gemaakt. De burgemeesters van alle acht Achterhoekse gemeenten waren hierbij aanwezig.

Criminele invloed

Quote

Als we de crimineel uit de ene gemeente wegjagen, mag hij niet in een andere gemeente voet aan de grond krijgen.

Annette Bronsvoort, Burgemeester Oost Gelre

Ondermijning is criminele invloed op de samenleving. Zoals een wietplantage in een woning, een drugslab in een loods of zorgfraude en milieucriminaliteit. ,,In alle gemeenten zijn de afgelopen maanden voorbeelden te vinden van hennepkwekerijen in een huis of pand. Die gebouwen worden dan gesloten, maar als we de crimineel uit de ene gemeente wegjagen, mag hij niet in een andere gemeente voet aan de grond krijgen’’, zegt Bronsvoort.

En daar komt de projectleider in beeld. Die moet zorgen dat kennis over criminaliteit wordt uitgewisseld, de Achterhoek aanhaakt bij landelijke ontwikkelingen tegen ondermijning en de gemeenten van elkaar weten wat ze doen. ,,Deze persoon is de verbindende factor tussen de verschillende Achterhoekse gemeenten’’, zegt Bronsvoort.

De projectleider wordt voor twee jaar aangesteld. Daarna wordt de aanpak geëvalueerd.