Volledig scherm
Winnaars Achterhoekse lectuurprijs Michiel Bussink (l) en Maurits Steverink met hun Smaakboek, Achterhoeks Fruit. Foto: Jan Houwers

Achterhoeks Fruit is streekboek van het jaar

Volg @tctachterhoek op twitter BORCULO - Het smaakboek Achterhoeks Fruit van Michiel Bussink en Maurits Steverink is zaterdagmiddag in zalencentrum Kerkemeijer in Borculo uitgeroepen tot het beste streekboek van 2011.

Steverink (oprichter Smaakacademie Achterhoek) en Bussink (culinair journalist) leerden elkaar kennen op een voedselbeurs in Turijn. Omdat beide mannen het betreurden dat er zo weinig aandacht was voor de Achterhoekse eetcultuur, ontstond het idee van het smaakboek.

In Smaakboek, Achterhoeks Fruit verzamelen de schrijvers de nodige kennis over streekfruit en de teelt en de bereidingswijze ervan. De bundel is bedoeld als inspiratiebron voor mensen, voor nieuwe innovatieve ideeën. Zo maakten de bakkers van het Graafschap College van een oud recept (gedroogde osseperen) een nieuw product, namelijk osseperenbroodjes. Gasterij de Gulle Waard in Winterswijk maakte osseperennougat.

De prijs is uitgereikt in het kader van de start van de week van het Achterhoekse en Liemerse boek. De streekboekenweek is een project van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Dialectkring Achterhook en Liemers en de Vrienden van de Streektaal umgeving Lochem, bedoeld om het gebruik van streektaal te promoten.

De overige genomineerden waren Een schat aan kennis van Evelien van Dort uit Gorssel en Historische atlas van Zutphen van Michel Groothedde, Willem Frijhoff en Christiaan te Strake. In totaal zijn in 2011 tachtig streekboeken verschenen.

Lees maandag meer over de Achterhoekse streekboekenweek in de editie Achterhoek van TC Tubantia

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement