Volledig scherm
Vrijwilligers aan de slag op De Witte Hoeve. © De Witte Hoeve

Achterhoekse lippenbalsem en muggenspray:
bij De Witte Hoeve in Ruurlo maken ze het zelf

RUURLO - Meedoen met een kruidenkring. Het klinkt wat alternatief, maar bij De Witte Hoeve is het gewoon vooral 'groen'. Met saamhorigheid en liefde voor de natuur voel je je op het gelijknamige landgoed al gauw rijk.

“We oogsten kruiden en gebruiken ze voor allerlei producten. Bijvoorbeeld zalfjes, thee’s, welriekende oliën", vertelt Linda Croes. 

Er is een vlindertuin die ideaal is ingericht voor vlinders, bijen en andere insecten. Een wilgenscherm biedt daarbij aan vlindersoorten beschutting. 

Uit zaad zijn veel nieuwe kruidenplanten opgekweekt. Vorig jaar is daaruit al hoestsiroop geproduceerd.  Dit jaar volgen meer producten. Eén van de bedden in de kruidentuin wordt gewijd aan planten om thee van te maken, vers of gedroogd. Naast de thee’s en zalf staan lippenbalsem, muggenspray, slaaptinctuur en etherische olie in de planning. 

Linda Croes: “Meedoen  kost geen geld. Inzet en enthousiasme worden wel op prijs gesteld! De plannen worden in gezamenlijk overleg uitgestippeld. De bijeenkomsten zijn op een doordeweekse ochtend van 9 tot 13 uur, om de 3 weken.”

Wie wil komen kennismaken, kan mailen - info@landgoedwittehoeve.nl - of alvast de tuin verkennen via de Facebookpagina van het initiatief (De Witte Hoeve - kruidentuin). Het adres van De Witte Hoeve is Haarweg 14, Ruurlo. Woensdag 20 maart van 9 tot 13 uur is de eerstvolgende keer dat gezamenlijk de ‘groene vingers’ aan het wroeten worden gezet.