Volledig scherm
Ed. Achterhoek ivm kortje over sappers-actie voor eigenaars van fruitbomen enz.. Voor bij kortje. © Peter Zandee

Achterhoekse SapPers
verandert fruit in sap

EIBERGEN / WINTERSWIJK - Wie de hoofdletter P in de naam over het hoofd ziet, krijgt knoeierige visioenen. Bij de Achterhoekse SapPers valt dat echter mee. Het rondreizende 'circus' tovert eigenaars van een overschot aan rijp fruit om in eigenaars van een ruime voorraad sap...

Zaterdag staat de Achterhoekse SapPers bij Boerenzuivel van Claudia aan de Warfslatweg in Eibergen. Wie met een overvloed aan vruchten zit, kan die laten persen tot sap. Mits nog plek, want de animo is groot, ondanks de 'drempel' van minstens 75 kilo aan vruchten moeten meebrengen. Door de extreme zomer zijn extreme appeloogsten geen zeldzaamheid, en dan zit je nog wel een keer aan het benodigde gewicht...

Overrijp

Bij de instructie krijgen fruitleveranciers op het hart gedrukt dat een enkel vlekje of gaatje geen punt is, maar overrijp en rot fruit bederft de boel maar. Dus zit er het nodige werk thuis in het voorwerk.

Het geperste sap wordt in recyclebare bag-in boxen verpakt. Per 3 à 5 liter kan je het sap vrij lang goedhouden. Ook daarbij geldt: hoe zuiverder, hoe beter. En wat de 'sappers' van de SapPers betreft: de 'rommel' van het proces, lees: de fruitresten, die worden geconsumeerd als dierenvoer.

Agenda

Woensdag 12 september en vrijdag 21 september staat de Achterhoekse SapPers bij Fruitbedrijf Horstink in Rha/Steenderen, vrijdag 14 september bij Landwinkel Smits in De Heurne en zaterdag 15 september bij Boerenzuivel van Claudia in Eibergen. Zaterdag 22 september draait de pers 'thuis' bij de Achterhoekse SapPers in Winterswijk-Kotten. Voor info en opgeven: achterhoeksesappers.nl/agenda.