Volledig scherm

Afscheid nemen bestaat tóch voor Bennie Jolink

HUMMELO - Bennie Jolink trekt zich langzaam maar zeker volledig terug uit het openbare leven. Was de Achterhoeker als voorman van Normaal veertig jaar lang vrijwel elke week ergens live te zien en leek hij eeuwig door te gaan, dit jaar blijft het bij twee openbare optredens.

Op zondag 18 december is hij voor het laatst live, tijdens de presentatie van de cd Odi Profanum van zijn hobbybandje De Pensionado's. Mensen die daarheen gaan óf naar Mañana Mañana zijn geweest op 17 juni dit jaar, zijn getuige van het definitieve einde van de podiumcarrière van Nederlands bekendste boerenrocker. Jolink stopt nu definitief, nadat hij eerder dit jaar en ook vorig jaar zijn volledige afscheid steeds stukje bij beetje bekendmaakte.

Zwaarder
Eigenlijk wilde Jolink, die een boerderijtje bewoont in het idyllische buitengebied van Hummelo, ook shows geven op Høken in Toldiek, de Zwarte Cross en het Høkersweekend. Maar die gingen niet door nadat het optreden op Mañana Mañana zwaarder bleek dan verwacht.

Afscheidsconcert
Het optreden op Mañana Mañana in zijn thuisdorp Hummelo was de eerste liveshow van Jolink sinds het einde van Normaal, dat met 'Ajuu de mazzel!' een knallend afscheidsconcert gaf op zaterdag 19 december 2015 in stadion GelreDome in Arnhem.
Daarvoor had Jolink in een exclusief interview met
De Gelderlander al gezegd dat Normaal in 2016 niet zou optreden. Met de recente aankondiging dat ook de livecarrière van de Achterhoeker eindigt, vervliegt het laatste sprankje hoop dat Normaal ooit nog een reünieconcert geeft.

Twente


Het einde van Normaal betekent ook het vertrek van Bennie Jolink uit Twente. Na tien jaar verkocht hij in juni zijn studio met atelier in Haaksbergen. In deze Commodore Studio zijn vele singles en platen opgenomen en maakte Jolink onder meer het
omstreden schilderij, waarop hij Geert Wilders afbeeldde met Adolf Hitler en Anders Breivik. De verkoop van het buitenverblijf in Haaksbergen was 'met pijn in het hart', aldus de Achterhoeker.

Single

Hoewel Normaal was gestopt, kwam medio dit jaar nog een laatste single van de band uit, naar aanleiding van het wereldkampioenschap van motorcrosser Jeffrey Herlings. Helemaal nieuw was de plaat overigens niet, want het nummer lag al een tijdje op de plank. „Alleen nog wachten tot Jeffrey wereldkampioen wordt”, zei Jolink daar twee jaar geleden over. Begin september was het zover en werd
Jeffrey Herlings weer wereldkampioen gereleased
.

Twee nieuwe platen in 2016 en nog één keer live: wie dat podiumafscheid van Jolink wil meemaken, moet zich zondag 18 december melden in zaal De Witkamp in Laren. Daar is vanaf 15.00 uur de cd-presentatie van De Pensionado's, mét echt de allerlaatste keer Bennie Jolink.

Volledig scherm
Bennie Jolink tijdens het allerlaatste optreden van Normaal, op zaterdag 19 december in GelreDome. © Gerard Burgers
Volledig scherm
Vijf foto's van Bennie Jolink in het laatste jaar van Normaal. © Lourens Hooisma, Wouter Borre, Gerard Burgers en Alex Mulder