Volledig scherm
Leerlingen van de Internationale Schakelklas in Winterswijk druk bezig met het versieren van de doeken voor Wereld Vluchtelingendag in Winterswijk, eerder dit jaar. © Baukje Noordhoek

Afspraken over Achterhoekse taalschakelklassen nieuwkomerskinderen

BARCHEM/BORCULO - De gemeenten Berkelland, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en de schoolbesturen voor primair onderwijs in het samenwerkingsverband IJssel Berkel, willen samen voor voldoende taalschakelklassen zorgen in de regio.

Ze hebben samen in Barchem nieuwe afspraken getekend voor de periode 2020–2023. In een taalschakelklas leren nieuwkomerskinderen in een kleine groep de Nederlandse taal. Het gaat daarbij om een tijdelijke plek, met als doel de kinderen een betere start in het Nederlandse primair onderwijs te geven. Dat bevordert hun ontwikkeling, integratie en draagt bij aan het volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

Naar gewone basisschool

De afspraken zijn voor nieuwkomerskinderen in de leeftijd van 6 tot en met 13 jaar met een verblijfsstatus in de regio IJssel Berkel. Een groot deel van de kinderen spreekt geen of nog weinig Nederlands. In een taalschakelklas krijgen kinderen intensief taalonderwijs aangeboden. Doel is dat een verblijf leidt tot een taalniveau waarmee het kind kan instromen op de gewone basisschool.

In de regio zijn momenteel twee taalschakelklassen; beide zijn gekoppeld aan een reguliere basisschool. In het convenant staan afspraken over samenwerking, huisvesting en financiering van de taalschakelklassen door gemeenten en onderwijs.

  1. Robot-zorgdier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen
    PREMIUM
    COLUMN

    Ro­bot-zorg­dier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen

    Regelmatig kom ik bij instituten én instellingen robotdieren tegen. Die worden ingezet bij dementerende ouderen. Ze moeten geluksgevoel en troost bieden aan wie zich eenzaam of geïsoleerd voelt. Met thuis een kat en inmiddels ook een hond, vroegen we ons weleens af: waarom geen écht zorgdier? Naar beide - levende dieren en robotdieren - is in de zorg onderzoek gedaan. Robotdieren hoef je nauwelijks te verzorgen: aan de lader of nieuwe batterijen erin en klaar. En een robot bijt niet en vertoont geen ‘onvoorspelbaar gedrag’, is de wetenschappelijke uitleg.