Sporthal De Sonders in Beltrum.
Volledig scherm
Sporthal De Sonders in Beltrum. © Duurzaam Beltrum

AGEM levert straks zonne-energie vanaf sporthaldak in Beltrum

BELTRUM - Voor de aanleg van zonnepanelen op het dak van de sporthal De Sonders gaat Duurzaam Beltrum samenwerken met nutsbedrijf de AGEM.

Voor de uitvoering van een collectief zonnedak op de sporthal De Sonders aan de Avesterweg heeft de werkgroep Duurzaam Beltrum een intentieovereenkomst getekend met de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM), de aanjager van de duurzame energieproductie in de Achterhoek. De AGEM gaat nu het project begeleiden. Het maakt een businesscase en verricht een onderzoek naar de koppeling met het elektriciteitsnet.

,,We gaan er vanuit dat de aanleg van het zonnedak begin volgend jaar plaats heeft", zegt woordvoerder Sjaak Klein Gunnewiek van de werkgroep. ,,Er is gekozen voor de AGEM, omdat dit nutsbedrijf al veel samenwerkt met de gemeente en dus een goede naam bezit in het raadhuis. Voor ons is dat wel belangrijk, omdat we ook nog subsidie moeten aanvragen bij de gemeente. Onder andere voor dit project, maar ook voor andere plannen die we in de toekomst willen uitvoeren."

Mooi voorbeeld
De Berkellandse politiek kent Duurzaam Beltrum overigens al.,,Als werkgroep verzorgden we eerder een presentatie bij de introcuctie van het gemeentelijke energieneutraalproject dat moet leiden tot minder gebruik van stroom en gas. Meerdere raadsleden reageerden destijds na onze toelichting: 'Beltrum is een mooi voorbeeld van hoe het moet'. Het doet je toch goed om dat als werkgroep te horen."

Duurzaam Beltrum is afhankelijk van gemeentelijke subsidie, omdat er voor het uitwerken van alle plannen expertise van buitenaf nodig is. Klein Gunnewiek: ,,We zijn met onze werkgroep begonnen, omdat we bijna allemaal een studie op milieugebied gevolgd hebben. Maar we doen alles in onze vrije tijd. Dan kun je gewoonweg niet zonder hulp van deskundigen. Daarom werken we samen met de AGEM. Het alternatief zou zijn om alles zelf uit te zoken, maar dat zou wel heel erg veel tijd gaan vergen."

Duurzaam
Duurzaam Beltrum, een onderdeel van het dorpsorgaan de Raad van Overleg, voerde eerder gesprekken over het initiatief met de gemeente Berkelland (als eigenaresse van de sporthal) en de Sportcentrale VIOS (de federatie die onder meer de sportaccommodaties in het kerkdorp beheert, zoals de sporthal). De gemeente en de sportcentrale hebben inmiddels groen licht gegeven voor de plaatsing van het zonnedak op De Sonders. Bij voldoende interesse kunnen er maximaal 400 zonnepanelen gelegd worden.

De zegsman: ,,We hopen dat we dat aantal van 400 halen. Dat lukt al als er zich vijftig mensen aanmelden die elk tien certificaten kopen. Als er slechts 300 panelen mogelijk zijn, dan wordt het tarief voor deze groene stroom natuurlijk duurder en zijn de uitkeringen ook minder gunstig. Maar daar gaan we vooralsnog niet vanuit. We rekenen erop dat we die 400 binnenslepen, ook al zal dat ongetwijfeld hard werken worden."

Aparte organisatie
Verantwoordelijk voor het collectieve zonnedak wordt een coöperatie, die nog opgericht moeten worden.,,Dat wordt een aparte organisatie buiten Duurzaam Beltrum om", meldt Klein Gunnewiek. "We zijn nu aan het bekijken hoe de coöperatie opgezet wordt en wie er zitting in zullen nemen. Maar snel na de vakantieperiode moet alles wel rond zijn, omdat het project dan handen en voeten krijgt."

Inwoners van (Voor-)Beltrum en het buitengebied krijgen bij dit samenwerkingsverband de gelegenheid certificaten van de zonnepanelen aan te schaffen. De verwachting luidt dat zo'n document 250 tot 300 euro gaat kosten. De initiatiefnemers en de AGEM baseren zich daarbij op eerdere projecten in de Achterhoek. Hoeveel precies betaalt dient te worden voor een certificaat wordt bekendgemaakt tijdens de eerste informatieve avond op woensdag 21 september. Deze inloopbijeenkomst wordt dan vanaf 20.00 uur gehouden bij zaal Dute aan de Meester Nelissenstraat. Vanaf dat moment is het voor de dorpsbewoners mogelijk om zich als deelnemer aan het project aan te melden. Klein Gunnewiek:,,In Beltrum moet zoiets altijd even op gang komen, maar we hebben als werkgroep de indruk dat het wel gaat lukken."

Terugverdienen
Wie een certificaat afneemt, die ontvangt over een periode van vijftien jaar een belastingvoordeel van ruim 12 cent per kilowattuur van de door zijn of haar zonnepaneel opgewekte elektriciteit. Dit wordt verrekend op de eigen energierekening. Prognoses wijzen uit dat de investering in een zonnepaneel binnen ongeveer acht jaar terug te verdienen is.

Er zijn volgens de werkgroep meerdere redenen waarom inwoners van Beltrum kunnen meedoen aan het project voor het collectieve zonnedak op de sporthal. Zo zijn er dorpelingen die graag zonne-energie willen, maar tegelijkertijd weten dat het dak van hun eigen huis of bedrijf daarvoor niet geschikt is. Het kan ook zo zijn dat iemand de investering in zonnepanelen op de eigen woning of onderneming te hoog vindt uitpakken. Deze doelgroep hoeft voor het sporthalproject veel minder geld uit te geven. Het is immers al mogelijk om deel te nemen door 250 à 300 euro bij te dragen.

Zonnedak
Het collectieve zonnedak biedt verder de kans om spaargeld te investeren in een duurzaam project met een goed rendement, dat sowieso vele malen hoger is dan wat er aan rente binnenkomt op de spaarrekening. Verder is er een categorie dorpsbewoners die op deze manier wil meehelpen aan het ontwikkelen van duurzame projecten in Beltrum.

Er komt ook een speciale website (duurzaambeltrum.nl), waarvoor inmiddels een domein is aangevraagd. De zegsman:,,Vermoedelijk later deze maand staat alle informatie over het zonnedakproject op die site."