Volledig scherm
Controle bij verlaten Zwarte Cross © News United

Alcoholcontrole Zwarte Cross: 26 drankrijders betrapt

LICHTENVOORDE - Van de rond 3.000 gecontroleerde bestuurders die maandag het campingterrein van de Zwarte Cross verlieten, hadden 26 te veel rest-alcohol in hun bloed. Vier chauffeurs, die op de Hamelandweg (N313) door de politie werden gecheckt, moesten hun rijbewijs inleveren.

De controle werd afgenomen door het Verkeershandhavingsteam eenheid Oost-Nederland. Een team van Veilig Verkeer Nederland deelde sleutelhangers uit aan nuchtere bestuurders.

Nachtrust
Restalcohol is het percentage drank dat in het bloed overblijft na een te korte nachtrust. Het lichaam heeft een tot anderhalf uur nodig om een standaard glas alcohol af te breken. Het gaat niet om mensen die maandagochtend alcohol hebben gedronken.

Beginnend
De weggebruikers werden tussen 07.00 en 13:00 uur gecontroleerd op de N313 ter hoogte van het restaurant De Domme Aanleg. Van de 26 betrapte drankrijders waren vijf beginnend bestuurders. Van twee van hen is het rijbewijs ingevorderd.

30
In 2015 werden 5.514 bestuurders gecontroleerd en kregen 30 bestuurders proces-verbaal, waarvan 14 beginnende bestuurders. Toen werd ook nog gecontroleerd op de Twenteroute en werd van één beginnend bestuurder het rijbewijs ingevorderd.

Aangekondigd
De alcoholcontrole was vooraf aangekondigd. Ook adviseerde de politie festivalbezoekers via social media om tijdig te stoppen met het drinken van alcohol. Toch blijkt elk jaar weer dat niet iedereen voldoende beseft hoe lang alcohol nog in het bloed blijft.