Volledig scherm
Sabastiaan van der Linden rechts voorop in een groep tijdens de wielerronde in zijn woonplaats Neede. © Jan Houwers

‘Altijd leuk als lokale renners meedoen, ook in Ronde van Neede’

NEEDE - De Rapenburg is een crime om tegenop te fietsen. Dat ondervinden wielrenners die aan de Ronde van Neede deelnemen elk jaar weer. Ook vrijdagavond. De eerste paar keer gaat het nog wel, maar na een tijdje hoor je het peloton kraken en wordt de Rapenburg ineens de Rapenberg voor veel coureurs.


Het is geen klim en geen vals plat; het zit er zo’n beetje tussenin en daar wordt dan met een duizelingwekkende snelheid tegenop gereden. Sebastiaan van der Linden wordt vrijdag vurig aangemoedigd. Evenals Remco Nijkamp. Ze zijn de enige twee Needenaren in deze koers.

Nijkamp is van huis uit marathonschaatser en ontdekte de wielrennerij tijdens de zomertraining van het schaatsen. „Dat fietsen vond ik zo leuk en op een gegeven moment ben ik wedstrijdjes gaan rijden en dat doe ik nog steeds”, vertelt hij voor de start van de 70 kilometer lange koers met start en finish in de Bergstraat. „Maar het wordt vaandag geen topklassering”, verzekert de 30-jarige prille vader. „Daarvoor heb ik te weinig getraind. Zo gaat dat met een kleine van een paar maanden.”

Als de Sportklasse halfweg koers is over een totale afstand van 50 kilometer, melden zich steeds meer renners voor de amateurcategorie bij de inschrijving. Zo ook de 36-jarige Sebastiaan van der Linden. Zes jaar geleden reed hij op dit parcours zij eerste wedstrijd.

Echte doorzetter

„Toen nog met en slobbershirt en gewone gympies”, herinnert veteraan Fred de Kinkelder zich nog goed. „Maar hij heeft veel bijgeleerd de afgelopen jaren. Het is een echte doorzetter.” De gympies zijn allang ingeruild voor een paar strakke wielerschoenen en het tenue sluit tegenwoordig strak om het afgetrainde lijf. Van der Linden is een aanwinst voor het peloton, al was het alleen om zijn positieve instelling. „Verwacht van mijn geen grootse daden”, klinkt het als altijd even bescheiden. „Ik ben geen talent en hoop de wedstrijd uit te rijden.”

De Rapenburg is een lastig stuk, weet ook Van der Linden. „Dat deel in het parcours kan je maken en breken. Als ik het eerste half uur goed doorkom, kan het zomaar goed gaan de rest van de koers. We zien het zo wel.”

120 Coureurs

En het gaat goed. Zowel met Nijkamp als met Van der Linden. De twee Needenaren geven het Needse publiek waar het voor komt: strijd. De organisatoren Sander Olijve en Arjan Ribbers zien de Stofwolkers goed volgen. Beide categorieën zijn overigens goed bezet met in totaal 120 coureurs uit alle windstreken. „Gelukkig hebben we niet het weer van gisteren, want met al die regen zouden we veel afmeldingen hebben gekregen. En voor het publiek is het altijd leuk als er een paar Needenaren meedoen.”

Jan Kanis uit Zwolle wint. Marco Schenk uit Aalten is met een derde plaats de beste regionale renner.