Anne en haar gezin hebben al tien jaar overlast van 400 buren op het azc: ‘Er zijn al zoveel beloftes gebroken’
WINTERSWIJK - Een asielzoekerscentrum naast je deur. De omwonenden van het Winterswijkse azc ondervinden al bijna tien jaar overlast van de vierhonderd asielzoekers. Er komen er nog eens honderd bij.
Tanja Kits
Anne* (48) woont al 17 jaar met haar gezin naast het asielzoekerscentrum in Winterswijk. De laatste tien jaar hebben ze vaak overlast van de buren. Buren die komen en gaan en met wie ze geen band kunnen opbouwen.
Zodra het weer eens te gortig wordt, loopt ze er op af. ,,Ik ben niet bang, ik ga er zo naar toe om te vragen of het wat zachter kan. Als ze geen Engels spreken doe ik het in gebarentaal. Soms luisteren ze, soms niet.”
‘Wat doen die grote auto’s daar?’
Vooral van het geluid hebben ze last. Harde stemmen vanaf het balkon of de openstaande ramen in de zomer. Schreeuwende kinderen die tot ’s avonds laat buiten zijn. Voetballende jongeren in de voetbalkooi op het terrein. Maar ook de ongure types die rondlopen, zorgen voor onrust.
,,Vooral de alleenstaande jongemannen, die hier om economische redenen asiel aanvragen. Het is vaak afhankelijk van hun nationaliteit. Er draaien hier regelmatig grote auto’s met een buitenlands kenteken het terrein op. Wat doen die daar?” vraagt Anne zich af.
Overlast door schreeuwende kinderen, hard pratende volwassenen en de voetbalkooi
Dat de buurt rondom het azc overlast ervaart is ook gebleken uit een enquête die begin dit jaar werd gehouden. Vooral schreeuwende kinderen, hard pratende volwassenen en de voetbalkooi zorgen voor geluidsoverlast. Voor het COA was dit reden om extra surveillances in te stellen en het centrum niet verder uit te breiden. Maar door de hoge nood is toch besloten honderd extra plaatsen te creëren.
COA-woordvoerster Carmen Schotkamp: ,,Wij begrijpen de buurvrouw helemaal. Er zijn bij het azc in Winterswijk inderdaad een paar mensen die overlast veroorzaken. We hebben duidelijke regels gesteld.
Kinderen mogen na 20.30 uur niet meer buiten spelen. In de avond en nacht zijn er extra beveiligers die elk uur een rondje maken. We mogen bij incidenten inderdaad niet over individuen praten, maar als er iets is geweest, kunnen mensen langskomen om te praten. Vaak kunnen we het dan wel uitleggen.”
We mogen bij incidenten inderdaad niet over individuen praten, maar als er iets is geweest, kunnen mensen langskomen om te praten.
Carmen Schotkamp, woordvoerder COA
In het azc, dat uit verschillende woonblokken bestaat, verblijven vierhonderd asielzoekers. Het betreft tijdelijke opvang. Zodra iemand een verblijfstatus heeft gekregen, moet diegene ergens in het land een woning krijgen toegewezen. Maar omdat overal enorme woningnood is, is het plaatsen van statushouders een groot probleem. Momenteel is ruim 50 procent van het azc in Winterswijk statushouder. Deze mensen wachten op woonruimte.
Het azc is in 2002 geopend en gebouwd voor vierhonderd asielzoekers. Door ze dichter op elkaar te zetten is er nu ruimte voor vijfhonderd mensen. Twee leegstaande woonblokken worden ingericht voor opvang.
Twee weken geleden nog zei het COA niet uit te willen breiden vanwege de overlast. ,,Het draagvlak dat er nu is in de buurt willen we behouden en niet op het spel zetten door uitbreiding”, zei de woordvoerder toen. Dat is inmiddels achterhaald door de hoge opvangnood.