Volledig scherm
De voormalige Rabobank in Eibergen wordt zorg- en ondersnemersplein, onder de gezamenlijke titel Hagemanplein. © Lars Smook

Apotheek en huisartsen snel naar Zorgplein Eibergen

EIBERGEN - Het nieuwe zorgplein van Eibergen, dat als voorlopige naam Hagemanplein heeft, krijgt steeds meer gebruikers. Vanaf maandag 22 januari is de BENU-apotheek er gevestigd, net als de praktijken van huisartsen Paes en Kwee.

De apotheek verruimt, tegelijkertijd met de verhuizing naar het voormalige Rabobankgebouw, de openingstijden. Vanaf 22 januari is de Eibergse apotheek geopend vanaf acht uur, in plaats van half negen, vertelt apotheker Gertrude Janssen. „We doen dit om onze klanten nog beter te kunnen bedienen. De huisartsen in het gebouw beginnen ook om acht uur. Dus mensen die met een recept bij de dokter vandaan komen, kunnen direct doorlopen naar ons.” 

De medewerkers van de Eibergse apotheek, nu nog gevestigd aan de Grotestraat, hebben een drukke week voor de boeg. Een week die bestaat uit dozen inpakken en heel veel uitzoeken, zegt Gertrude Janssen met een lach. „Er wordt nu nog druk getimmerd en gewerkt aan de nieuwe apotheek, maar er is ons verzekerd dat alles op tijd af is. Het weekend voor de 22ste gaan we echt verhuizen. Vrijdag 19 januari is de apotheek daarom om 15.00 uur al dicht. De collega's van de apotheek in Borculo nemen deze uren waar voor ons, daar kunnen mensen dus terecht.” 

Poli

In eerste instantie zou de nieuwe apotheek op het zorgplein, gelegen op de hoek Nieuwstraat/J.W Hagemanstraat, een tweede vestiging van de BENU-keten worden. Maar toen duidelijk werd dat ook de beide huisartsen en Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) met een poli in het gebouw komen, besloot de apotheek voor één grote vestiging te kiezen. Alle 23 personeelsleden verhuizen dan ook mee, het pand aan de Grotestraat staat vanaf 22 januari leeg, maar wordt nog een jaar langer gehuurd door BENU. 

De nieuwe apotheek is met een oppervlakte van 200 vierkante meter groter dan het huidige pand en krijgt de beschikking over twee zelfbedieningsmachines, om wachtrijen te voorkomen bij het ophalen van (herhalings)medicatie. Deze kasten worden 25 januari geplaatst, aldus Janssen. 

Nog geen datum

Wanneer de poli van Streekziekenhuis Koningin Beatrix van woonzorgcentrum De Meergaarden naar het Hagemanplein verhuist, is nog altijd niet duidelijk. Een woordvoerder van het SKB meldt nog altijd geen definitieve datum te kunnen aangeven. Eerder liet Santiz - de fusienaam van de Achterhoekse ziekenhuizen - weten ‘SKB Eibergen’ het liefst in de loop van het eerste kwartaal van 2018 operatief hebben. 

In de nieuwe poli wordt het aantal specialismen uitgebreid en ook diagnostische faciliteiten worden in Eibergen ondergebracht. Wie bijvoorbeeld door zijn huisarts voor een röntgenfoto of echo naar het ziekenhuis wordt doorverwezen, hoeft daar vanuit Berkelland binnenkort niet meer voor naar Winterswijk, maar kan in Eibergen terecht. 

Naam nog niet gekozen

Omdat nog onzeker is wanneer SKB Eibergen van start gaat, wachten de andere zorgaanbieders met een officiële opening voor alle Eibergenaren. Gertrude Janssen: „We hebben afgesproken om dat straks gezamenlijk te doen, als iedereen zijn intrek in het gebouw heeft genomen.” Ook over de uiteindelijke naam van het zorgplein moet nog een beslissing genomen worden.  „Gedacht wordt aan iets met ‘medisch centrum’, maar men is er nog niet helemaal over uit.”

Het Hagemanplein is een project van projectontwikkelaar Berend van Garderen uit Driebergen. Hij kocht het voormalige Rabobankgebouw en ging hiervoor in zee met Eibergenaar Egbert Florijn. De eerste verdieping wordt een ondernemersplein. Er zijn zo'n zestig parkeerplaatsen rondom het complex.