Volledig scherm
Architect Ronald Olthof verbouwde het voormalige kerkje aan de Borculose weg in Haarlo tot zijn woning. foto Jan Houwers

Architect verbouwt voormalige kerk in Haarlo

HAARLO - Vele weken is gewerkt aan de transformatie van een voormalige kerkgebouwtje in Haarlo tot woonhuis. Deze maand betrekken de bewoners het huis.

Het kon geen toeval zijn. Op een maandag in juni 2009 bekeken Ronald Olthof (36) en zijn vriendin Sofie Suiker (34) voor de eerste keer het voormalige kerkje aan de Borculoseweg in Haarlo. Met het verkrijgen van een woonbestemming op het gebouw en overleg met de plaatselijke monumentencommissie waren uiteindelijk twee jaar gemoeid.

In maart was het dan toch zover. Er kon worden verbouwd. Het kerkgebouwtje, met een inhoud van 1100 kubieke meter, werd aangekocht. Het gebouw uit 1923 is nagenoeg compleet gestript tot bijna casco en vervolgens voorzien van isolatie en dubbel glas.

De verbouwing is uitgevoerd met respect voor de historie, zegt Olthof. Zo is de aan de buitenkant nauwelijks iets te zien van de nieuwe bestemming. Van binnen is de kapconstructie zichtbaar gebleven; de voormalige houten vloer is hergebruikt bij het bekleden van de opgang naar de tweede verdieping. Daar is ook de slaapkamer, slechts afgeschermd door een glazen wand. Oude paneeldeuren worden in oorspronkelijke staat hersteld en ook originele kleuren keren terug. Dat is al te zien aan de voordeur, die door vader Olthof - gepensioneerd schilder - prachtig in ossebloedrood is gelakt. Ronald roemt het uitzicht vanuit de woning. ,,We vielen voor het pand, maar het uitzicht hebben we er gratis bijgekregen.’’ Zelfs het torentje pronkt als in de gloriedagen. De klok kan worden geluid en het uurwerk wordt binnenkort gerepareerd.

Ronald Olthof, architect bij LKSVDD in Hengelo, heeft ervaring met het verbouwen van een kerk. In Hengelo was hij verantwoordelijk voor de transformatie van de Heilig Hartkerk tot onderkomen voor de plaatselijke Plechelmusschool. Hiervoor werd hij onderscheiden met de Gouden Piramide, een prijs van de overheid voor inspirerend en goed opdrachtgeverschap.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement