Volledig scherm
'Mannen met hoeden', uit project rond Hendrickje Stoffels. © Phillipp Pohl

Artistieke verrassing in Bredevoort: geheime schetsboeken van Hendrickje Stoffels

BREDEVOORT - Wie zoekt naar namen van beroemde Bredevoorters,  vindt steevast in de top 3 Hendrickje Stoffels, Rembrandt van Rijns dienstmeisje en latere partner. Phillip Pohl heeft een kunstproject gewijd aan Hendrickje Stoffels. Stel dat zij óók voor een kunstzinnige erfenis zou hebben gezorgd?

Van 5 mei t/m 24 juni exposeert de Duitse kunstenaar Philipp Pohl (Gelsenkrichen 1951) in de bovenzaal van de Koppelkerk met zijn expositie ‘De geheime schetsboeken van Hendrickje Stoffels’. Pohl studeerde aan de Düsseldorfse kunstacademie en was o.a. leerling van Joseph Beuys.

In 2016 maakte Pohl tijdens een historische stadswandeling door Bredevoort kennis met Hendrickje Stoffels, het dienstmeisje en de latere partner van Rembrandt, die in Bredevoort geboren werd in 1626. Hendrickje figureerde in vele schilderijen van Rembrandt en runde samen met stiefzoon Titus een kunstwinkel in Amsterdam, waar zij de werken van Rembrandt verkocht. De kennismaking met Hendrickje Stoffels inspireerde Pohl om kunstzinnig aan de slag te gaan met haar verhaal. De expositie ‘De geheime schetsboeken van Hendrickje Stoffels’ is hiervan het resultaat.

Wat nou als Hendrickje Stoffels niet alleen de schrandere en ondernemende partner van Rembrandt was, maar ook een onontdekt tekentalent? Wat nou als ze haar kunstzinnige zijde verborgen hield om Rembrandt niet in de weg te zitten? Hendrickjes werk zou haar tijd ver vooruit zijn: het zou eerder thuis zijn in de moderne tijd dan in de zeventiende eeuw.

In tekeningen gaat Philipp de dialoog aan met deze fictieve zeventiende eeuwse tekeningen van Hendrickje Stoffels. Op 5 mei is Philipp Pohl tussen 13.00 en 17.00 uur aanwezig om met de bezoekers in gesprek te gaan over zijn werk.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort; expositie: 5 mei t/m 24 juni; openingstijden: vrijdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Entree: vrij

  1. Hennie Kuiper inspecteert vernieuwde wielertocht Paaschbergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’
    PREMIUM

    Hennie Kuiper inspec­teert vernieuwde wieler­tocht Paasch­bergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’

    De kasseien van de klassieker Parijs-Roubaix staan menig wielrenner in het geheugen gegrift. De ruige ronde wordt niet voor niets de ‘Hel van het Noorden’ genoemd. Verandert de jaarlijkse tocht Paaschbergs Mooiste vanuit Lochem in de ‘Hel van de Achterhoek’, nu de route vooral over klinkerstroken gaat? ,,Wij willen de mannen inderdaad van de jongens scheiden.’’