Asbest vrijgekomen na zeer grote brand in Vorden

updateTwee bedrijven aan de Handelsweg in Vorden zijn vanmiddag verwoest door een zeer grote uitslaande brand. Bij de brand is asbest vrijgekomen, meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De brandweer meldde eind van de middag dat de omgeving ruim is afgezet.

De brandweer doet nog onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Er is sowieso asbest vrijgekomen, meldt een woordvoerder van VNOG. Rond 17.15 uur was het vuur onder controle en werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Er is beraad tussen betrokken instanties over vervolgstappen waaronder het informeren van getroffen bewoners.

De werkzaamheden zullen nog zeker de hele avond duren. In totaal zijn minimaal 50 brandweerlieden druk (geweest) met het incident.

Burgemeester aangedaan

Burgemeester Marianne Besselink is aangedaan door de brand: ,,Ik begrijp heel goed dat de betrokkenen in de omgeving er erg van zijn geschrokken. Er wordt onderzocht hoeveel van de omgeving nu moet worden afgezet. We werken heel hard aan het inzichtelijk krijgen van de benodigde vervolgstappen.’’

De brand brak rond 13.45 uur uit in een loods van een autobedrijf op het bedrijventerrein aan de oostzijde van Vorden. Al snel werd gesproken van een ‘zeer grote brand’ in het pand waar meerdere auto’s stonden. De enorme vlammen sloegen om zich heen, waardoor ook een naastgelegen loods van Plastic Products & More in brand vloog.

Volledig scherm
De brand in Vorden van boven. © Persbureau Heitink

Tim Oldehof, een medewerker van het laatstgenoemde bedrijf, was vrij toen hij bericht kreeg over de situatie. ,,Ik sprong meteen in de auto. Toen ik aankwam zag ik al dikke rookwolken en wist ik dat het misse boel was. Dit is een ramp, echt verschrikkelijk.’’ 

Woningen ontruimd

De brandweer rukte met groot materieel uit. Omdat er weinig water in de omgeving beschikbaar is, werden speciale tankwagens en een watertransportsysteem van de brandweer opgeroepen. Met zo’n systeem kan water over een afstand van 500 meter worden getransporteerd.

Aangezien de loodsen al snel verloren waren, zetten de hulpdiensten intensief in om omliggende panden te beschermen. Woningen en bedrijven die in de omgeving staan zijn ontruimd. Bewoners en betrokkenen worden ondergebracht in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat in Vorden.

Omwonenden die last hadden van de rook kregen het advies ramen en deuren te sluiten. Om mensen in de regio te waarschuwen werd een NL-Alert verzonden.

Treinen

Op enkele honderden meters van de brandlocatie ligt het treinspoor van Zutphen naar Winterswijk. Even na 15.00 uur werden treinen op dit traject tussen Vorden en Lichtenvoorde-Groenlo stilgelegd. Rond 18.30 uur werd het weer hervat. Ook de N319 is vanwege de brand afgesloten.

De brand woedde op het bedrijventerrein aan de oostkant van Vorden. Hier staan voornamelijk bedrijfspanden, maar ook een aantal woningen.

Volledig scherm
© GinoPress B.V.