Volledig scherm
Ramon Nijbroek (14) is al zijn leven lang AZ-fan. Hij had vanavond eigenlijk de vlag het veld op mogen dragen voor zijn club, maar dat gaat helaas niet door. Dus traint hij vanavond gewoon bij FC Eibergen en ziet hij de wedstrijd op tv. © Frans Nikkels

AZ zit in zijn hart, maar Ramon (14) uit Eibergen is er vanavond niet bij

EIBERGEN – Het is al niet makkelijk om AZ-supporter in het oosten te zijn. En dan speelt je cluppie Europees voetbal om de hoek en dan kan je nòg niet gaan kijken. Ramon Nijbroek (14) uit Eibergen baalt als een stekker.

Voetballiefde is soms ondoorgrondelijk. Toen Ramon 2 jaar was ging hij met zijn ouders op vakantie in Noord Holland. Daar deden ze als uitstapje een rondleiding in het AZ-stadion in Alkmaar. “Ik weet er niks meer van, toen was ik nog veel te klein”, bekent hij eerlijk.

Maar vanaf dat moment was AZ zijn club. Als de Alkmaarders op tv waren juichte hij, hij sliep onder een AZ-dekbed en natuurlijk heeft hij het nieuwste shirt van de selectie in de kast. Zijn Eibergse ouders snapten er niks van, maar hun zoon was vastberaden. “FC Twente is ook mooi hoor”, haast hij zich te zeggen. “En mijn moeder is voor De Graafschap, ook een gave club. Maar AZ zit hier”, wijst hij op zijn hart.

Clubvlag

Hoe mooi is het dan dan de club Europees voetbal komt spelen in de Grolsch Veste? “Echt mooi natuurlijk, al is het rot voor ze dat dat dak is ingestort. Ze moeten nu waarschijnlijk het hele seizoen ergens anders spelen en dat is toch een nadeel, ze krijgt gewoon minder thuispubliek.” En voor hem persoonlijk komt het deze keer ook heel slecht uit. Want Ramon was als lid van de AZ-fanclub uitgenodigd om vorige week, bij de wedstrijd tegen het Oekraïense Mariupol, in Alkmaar de clubvlag naar de middenstip te dragen. Maar dat feest ging niet door, omdat het dak instortte en de club moest uitwijken naar het ADO-stadion in Den Haag. 

Grolsch Veste

De herkansing leek te komen in de Grolsch Veste. Lekker makkelijk, om de hoek? Maar ook hier werd besloten de vlagceremonie voor de wedstrijd te schrappen. En toen werd de afweging weer heel anders. Ramon: “Ik speel zaterdag met mijn team de eerste wedstrijd van het seizoen. Daarom heb ik ervoor gekozen om op donderdagavond zelf te gaan trainen en de wedstrijd van AZ op tv te kijken.”

Voluit juichen

De vlagceremonie komt nu waarschijnlijk in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. En met een beetje geluk komt AZ nog wel een keer een thuiswedstrijd in de Veste spelen. “Dan ben ik er zeker bij. En dan kan ik ook voluit juichen. Als AZ tegen FC Twente uit speelt juich ik wel, maar niet voluit. Dat is niet zo verstandig als je tussen allemaal Twentefans zit…”