Beatrix bezoekt Achterhoek: ‘Die met de bloemetjes, dat is de prinses’

videoHARREVELD - Prinses Beatrix bracht vrijdagochtend een bezoek aan de tweehonderd jaar oude molen Hermien in Harreveld. Ook al is haar schoondochter ook jarig. 

Een groep schoolkinderen zingt het Wilhelmus en aan de draaiende wieken van molen Hermien in Harreveld wapperen rood-wit-blauwe vlaggen. Alles is hier vrijdagochtend in gereedheid gebracht om prinses Beatrix te ontvangen. ,,Zouden er ook veel bodyguards meekomen?”, vraagt één van de scholieren zich af.

Daar krijgt hij snel antwoord op, want precies op tijd komt de auto met daarin de prinses in zicht. Als Beschermvrouwe van de Vereniging De Hollandsche Molen is Beatrix begaan met de molens en dus komt ze op de verjaardag van haar schoondochter Koningin Maxima graag naar Harreveld om het jubileum en de afgeronde restauratie van Hermien mee te vieren.

De beeldbepalende molen aan de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde kreeg bij die restauratie onder meer 18.000 nieuwe eikenhouten schaliën (houten plankjes), een monsterklus waarmee vrijwilligers al in 2013 begonnen. De molen is vernoemd naar Hermien Wolterink-Domhof, de weduwe van de laatste molenaar die hier actief was.

Bij aankomst krijgt Beatrix deze vrijdag een kleurrijk boeketje bloemen uit handen van de 10-jarige Sophie Domhof. Zijn opa was de broer van Hermien. ,,Heel bijzonder om dit te mogen doen”, vertelt Sophie na afloop. ,,Ze zei dat ze blij was dat het een klein boeketje was. Dat vond ze handiger dan zo’n grote.”

Quote

Prinses Beatrix zei dat ze blij was dat het een klein boeketje was. Dat vond ze handiger dan zo’n grote.

Sophie Domhof gaf Beatrix een bloemetje

Nog altijd beetje koningin

Volledig scherm
© EPA

Voor velen mag Beatrix dan nog altijd een beetje koningin zijn, de jeugd kijkt daar heel anders tegenaan. ,,Die met de bloemetjes, dat is de prinses”, zegt een jongen tegen één van zijn klasgenoten. Die prinses neemt na aankomst eerst plaats in de tent naast de molen, waar onder anderen gastvrouw Maria van Uem en burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre de dank voor haar komst uitspreken. Ook is er een toast met een molenaarsborrel.

Buiten treden even later de in klederdracht gehulde leden van toneelvereniging Hervelo op. Ze spelen een stukje uit hun openluchtspel Alleen de wind weet…, dat hier afgelopen weekend drie keer te zien was en in totaal 1.200 bezoekers trok. Het stuk vertelt het verhaal van de molen. 

,,Heel mooi, heel geestig”, reageert Beatrix.

Zenuwachtig voor optreden

Het optreden voor de prinses was voor de toneelspelers misschien nóg wel mooier dan de voorstellingen afgelopen weekend. ,,Dit stond niet op m’n bucketlist, maar ik kan ’m nu wel mooi afvinken”, zegt Tamara Smeekes. ,,Ik was zenuwachtiger voor dit optreden dan voor die andere drie”, bekent Niels Harbers.

Als afsluiting van haar bezoek neemt Beatrix zelf een kijkje in de molen, waar ze uitleg krijgt over de werking ervan, over het molenaarsambacht en over de renovatie. Na een fotomoment met de Harreveldse trots op de achtergrond, zit het bezoek er alweer op. Al neemt Beatrix nog wel even de tijd voor wat lovende woorden: “Ik heb genoten, het was echt prachtig.” 

Volledig scherm
© Theo Kock