Volledig scherm
Industrieterrein Gaxel (Vreden) vanuit de lucht boven buurgemeente Winterswijk. Rechts de grensovergang waar een grensoverschrijdend dienstencentrum is gepland. © Gemeente Winterswijk

Bedrijfsgebouw op landsgrens bij Winterswijk stap dichterbij

WINTERSWIJK - Het bedrijvengebouw Gaxel op de Nederlands-Duitse grens bij Winterswijk is een stap dichterbij. De bouw wordt eind 2019 verwacht.

Er hebben zich al 15 tot 20 bedrijven gemeld die zowel in Nederland als in Duitsland opereren en door de vestiging in het nieuwe gebouw beide nationaliteiten kunnen gebruiken.  De landsgrens loopt dwars door het gebouw.

Bestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan voor het dienstencentrum Gaxel ligt vanaf deze week ter inzage. De gemeenten Vreden en Winterswijk verwachten eind 2019 te kunnen starten met de bouw.

Het grensoverschrijdend dienstencentrum komt op de grens aan de Vredenseweg/ Winterswijkerstrasse richting Vreden. Welke bedrijven belangstelling hebben, weet wethouder Wim Elferdink niet, alleen dat het er tegen de 20 zijn . ,,We zoeken nu een projectontwikkelaar die het gebouw wil bouwen. Vreden gaat ook op zoek.”

De grond blijft eigendom van de gemeente en wordt in erfpacht uitgegeven.

Overbruggen

Er gaan zich nieuwe en bestaande bedrijven vestigen. Het dienstencentrum moet ook ontmoetings- en informatiepunt worden, waar verschillen in cultuur en taal worden overbrugd. Ook verschillen in arbeidsrecht, belastingrecht en sociale wetgeving komen aan het licht. ,,Het gebouw heeft een ontgrenzende, symbolische functie. Het dienstencentrum is een voorbeeld voor de grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland en tussen Stadt Vreden en Winterswijk in het bijzonder”, zegt Elferdink.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt zes weken ter inzage. Woensdag 19 december van 17.00 tot 19.00 uur is in het gemeentekantoor van Winterswijk een inloopbijeenkomst waar het plan wordt toegelicht.