Bert Smeenk (links) met het boekje over Piet Sloot bij het zuiltje dat ooit op het graf van de gesneuvelde Eibergse soldaat stond  Naast hem de broers Peter (midden) en Geert Sloot, voor wie Piet oom had moeten zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Bert Smeenk (links) met het boekje over Piet Sloot bij het zuiltje dat ooit op het graf van de gesneuvelde Eibergse soldaat stond Naast hem de broers Peter (midden) en Geert Sloot, voor wie Piet oom had moeten zijn. © Reinier van Willigen

Behalve een zuiltje herinnert nu ook boekje aan Piet Sloot in Eibergen

EIBERGEN - Drie keer begraven. Piet Sloot, op 23-jarige leeftijd als dienstplichtig soldaat gesneuveld op de dag dat Nederland zou capituleren in mei 1940, rust op een ereveld waar zijn familie niet voor koos. Een boekje moet hem een beetje terughalen naar Eibergen.

„Het is een beetje bijvangst”, verontschuldigt Bert Smeenk zich. De vrijwilliger van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten stuitte op de geschiedenis van soldaat Piet Sloot. „Gesneuveld in mei 1940, dus geen onderduiker. Hoewel door zijn moeder Dina Vaags qua afkomst half Aaltens, zou je kunnen zeggen. Maar evengoed een verhaal dat het waard is om niet vergeten te worden.”