Volledig scherm
Eerder werden al vier woningen op het voormalige ABCTA-terrein in Beltrum geboiuwd. © Jan Houwers

Beltrum loopt weer voorop met een pilotproject

BELTRUM - Beltrum wordt een proefdorp binnen de Achterhoek. Een jaar lang wordt in een pilotproject onderzocht welke woonbehoeften er lokaal leven onderen jongeren en ouderen.


Het begon allemaal in april met het versturen onder de jeugdige inwoners van Beltrum van een vragenlijst over hun woonwensen. Uit de grote respons werd duidelijk dat er veel interesse binnen deze leeftijdsgroep bestaat voor het onderwerp. Een groot deel blijft het liefst in hun dorp wonen. Dat is een opmerkelijke keuze, gezien de krimpprognoses wat betreft het inwonertal van de Achterhoek in de toekomst.

Vervolgens heeft de in Beltrum actieve Raad van Overleg overleg gevoerd met wethouder Patricia Hoytink-Roubos van Wonen en ambtenaren van de gemeente Berkelland over de resultaten van de enquete. Dit leidde uiteindelijk tot een positieve uitkomst. In Beltrum zal het komende jaar een pilotproject voor de regio Achterhoek uitgevoerd worden over het thema wonen voor jongeren en ouderen uit het dorp. Een bureau van buitenaf zal daarbij uitgebreid in kaart brengen welke woonbehoeften er bestaan onder de inwoners. Het is de bedoeling dat dit onderzoek al snel van start gaat. De aftrap zal vrijwel zeker in september of oktober worden genomen.

‘Er is dus achter de schermen hard gewerkt’, stelt de Raad van Overleg. ‘De conclusie van onze navraag over de woonbehoeften onder jongeren hadden ook voor een gunstige invloed. Dit betekent dat we weer verdere stappen kunnen zetten om ervoor te zorgen dat voor de jeugd ook huizen komen in Beltrum’.

Die zijn eigenlijk al gezet, zo bleek onlangs bij een informatieve avond in kulturhus De Wanne. Deze bijeenkomst werd goed bezocht door de doelgroep. Er wordt bijvoorbeeld bekeken of huizen gebouwd kunnen worden op het voormalige ABCTA-terrein aan de Meester Nelissenstraat in het dorpshart. Dat zou dan moeten gebeuren in de vorm van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), zoals enige jaar geleden ook al in kleinschalige opzet van vier woningen door een speciaal opgerichte Startersgroep werd gedaan op hetzelfde complex.

Bij een CPO-project laten de betrokkenen hun huis ontwerpen en bouwen naar eigen wens. Door deze werkwijze hebben ze veel invloed op de indeling van hun woning tegen een betaalbare prijs.