Volledig scherm
Stock bd Raad van State © Ad de Koning/ED

Beltrumse agrariërs kunnen fluiten naar bedrijfswoning

BELTRUM - De Beltrumse koeien- en varkensboer Leo te Poele en zijn broer kunnen fluiten naar de bouw van een dubbele bedrijfswoning en een fikse werktuigenloods op hun bedrijf aan de Broedersweg in Beltrum.

Dat blijkt deze week uit een uitspraak van de Raad van State. Te Poele stapte daar bijna een jaar geleden naar toe om beroep aan te tekenen tegen een besluit van de gemeente Berkelland. Die werkt hem tegen bij de ontwikkeling van een toekomstbestendige veehouderij, vindt de Beltrumse agrariër.  Eerder dit jaar verloor hij bij de Raad van State ook een rechtszaak over een tweede uitrit waarvoor de gemeente geen toestemming wil geven. 

Afstand tot stallen

Te Poele en zijn broer hadden samen in de nieuwe bedrijfswoning willen trekken. De bestaande woning krijgt dan een andere functie. Berkelland weigerde de vergunning omdat de bedrijfswoning buiten het bouwperceel komt te staan. Volgens de gemeente is de afstand tot de bestaande stallen 64 meter. Dat vindt de gemeente te ver van de bestaande bebouwing want op het bedrijf zouden twee bouwclusters ontstaan. De werktuigenberging komt daar tussenin, zegt Te Poele. 

De gemeente ziet dat anders en stelt dat er versnippering ontstaat. Berkelland vindt het ook vreemd dat de werktuigenloods aan de ene kant twee grote deuren krijgt waar een trekker doorheen kan, en aan de andere kant vier kleinere garagedeuren. Volgens de gemeente gaat het meer om garages bij de woning dan om een werktuigenloods. De Raad van State is het daar mee eens.