Inwoners van Lochem kunnen zich nog melden voor hetenergieproject.
Volledig scherm
Inwoners van Lochem kunnen zich nog melden voor hetenergieproject. © GinoPress B.V.

Berkel levert snel eerste stroom

EEFDE/LOCHEM - Honderd huishoudens krijgen straks stroom van de rivier Berkel. Zaterdag was het startschot.

De rivier Berkel is er niet alleen voor recreatieve ontspanning, maar levert nu ook spanning. In de gemeente Lochem wordt elektriciteit opgewekt met een vijzelturbine van Landustrie. Deze is aangebracht  in de stuw die het afleidingskanaal van de Berkel met het Twentekanaal verbindt. Ongeveer honderd huishoudens kunnen daarmee van energie worden voorzien.

Hoog water

Zaterdag  hebben de wethouder van de gemeente Lochem, Henk van Zeijts en de voorzitter van de coöperatie Eefdewaterkracht, Henk Stormink, de aftrap verricht voor de verdere ontwikkeling van het energie-opwek-project van LochemEnergie. Nu kan de bouw van de waterkrachtturbine beginnen. Om de veiligheid bij hoogwater te waarborgen wordt de turbine aan het einde van een betonnen bak achter een van de stuwen geplaatst. Zo kan bij een hoge waterstand het overtollige water dat niet via de turbine weg kan, via de randen van deze bak wegstromen.

  1. Schapen van Marianne onthoofd en geslacht: ‘Voor die paar tientjes vlees?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Schapen van Marianne onthoofd en geslacht: ‘Voor die paar tientjes vlees?’

    Voor de tweede keer in anderhalve week zijn loslopende schapen in de regio op illegale, professionele wijze in de nacht afgeslacht. Schaapherder Marianne Gaspersz trof vanochtend de ingewanden, de kop en vachten aan van een afgeslacht schaap en lammetje. Onlangs werden in Olst op vergelijkbare wijze twee rammen geslacht bij een kinderboerderij. Gaspersz: ,,Ik was helemaal van de kaart. De vraag is ook: wanneer doen ze het weer?”