Volledig scherm
Berkelland FM is 'opgeschaald' tot Leuk FM © www.berkellandfm.nl

Berkelland: 'Achterhoek te groot voor één streekzender'

BORCULO - Het Berkellandse college van B en W vindt de totale Achterhoek te groot voor één streekomroep. Dat laat Berkelland aan de NLPO weten.

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) heeft Berkelland gevraagd te reageren op een voorgestelde streekindeling. Net zoals bij de regionale omroepen speelt, zouden ook de lokale omroepen meer moeten samenwerken of tot grotere gehelen moeten fuseren en 'streekomroep' moeten worden.

B en W van Berkelland hebben de organisatie laten weten dat ze dat te ver vinden gaan. Wethouder Han Boer: "Onze lokale omroep is vrijwillig gaan samenwerken in het Regionaal Media Centrum Oost Achterhoek. Dat heeft de zender Leuk FM opgeleverd. Omdat de omroep daarvoor zelf koos, vinden we die beperkte opschaling oké. Het samenwerkingsverband Winterswijk, Aalten, Oost Gelre, Berkelland en Lochem, Oost-Achterhoek dus, vindt NLPO te klein. Dat wil de samenwerking nog groter. Maar dat idee delen wij niet. Wij vinden de Achterhoek gewoon te groot. Je krijgt dan iets dat lijkt op Omroep Gelderland of streekomroep Regio 8."

Berkelland heeft nu geschreven dat een streekomroep 'Achterhoek' of 'Noord-Oost Achterhoek' te groot wordt om lokaal media-aanbod te borgen. 'Oost-Achterhoek' sluit het best aan bij de reeds bestaande samenwerking tussen lokale omroepen, aldus Berkelland. Die samenwerking sluit aan bij historische, geografische, economische en sociaal-culturele verbanden in de regio, zegt B en W. Ook de Stichting Regionaal Media Centrum Oost Nederland heeft op het voorstel van de NLPO gereageerd, weet Boer.