Volledig scherm
Mantelzorgers van dementerenden volgen in de Eibergse bibliotheek een kwartier lang verfilmde situaties vanuit ‘Alzheimer-perspectief'. © Lars Smook

Berkelland ervaart de wereld door ogen van een patiënt

EIBERGEN - Het is een sluipende ziekte die de patiënt steeds dieper in een geestelijk moeras trekt. In het kader van de dementieweek werd via allerlei activiteiten stilgestaan bij de ziekte van Alzheimer. 

De ene vergeetachtigheid is de andere niet, zoveel wordt duidelijk voor wie de Wegwijzer dementie in Berkelland leest die Voormekaar Berkelland met medewerking van een zestal zorgorganisaties heeft uitgebracht. 

Dat je geheugen trager werkt en minder lijkt te kunnen onthouden, hoeft op zich geen zorg te zijn. Maar vergeet je wat kortgeleden is gebeurd, vraag of vertel je steeds hetzelfde en heb je moeite de weg te vinden, dan kan dat een teken zijn van dementie. 

Gedragsveranderingen

Er zijn ook gedragsveranderingen waarneembaar, of taalproblemen. En dagelijkse dingen als simpel rekenwerk en met geld omgaan en persoonlijke hygiëne kunnen ook graadmeters zijn.

Het filmpje dat door een virtuele bril wordt bekeken, draait onder andere om de indrukken die de alzheimerpatiënt ervaart uit zijn omgeving. Trajectbegeleider dementie Cintha Krabben legt uit dat 80 à 90 procent van het gedrag van de dementerende een reactie is op wat hij of zij in de directe omgeving ervaart. Zoals snel en onbegrijpelijk praten. 

De mantelzorgers die de simulatie door de zogeheten VR Dementiebril hebben bekeken, komen niet vrolijk terug. Ze zijn lotgenoten en raken aan de praat over wat hen zorgen baart. En over wat de druk voor hen als naasten van patiënten juist wat verlicht. 

Draaglijker

Berkelland probeert een dementievriendelijke gemeente te zijn. Er zijn allerlei initiatieven om dat handen en voeten te geven.  Zo wisselen mantelzorgers. Over apparaten en veiligheid thuis, bijvoorbeeld. En hoe je het leven samen met de patiënt waardevoller of draaglijker maakt. 

In Borculo, Haaksbergen en Lichtenvoorde zijn alzheimercafés waar mensen met dementie samen met hun naasten en andere geïnteresseerden naartoe kunnen.