Met de lening
Volledig scherm
Met de lening © Eveline van Elk

Berkelland gaat door met kluswoninglening

BORCULO - De regeling om met een goedkope lening van de gemeente een kluswoning aan te pakken, wordt door Berkelland verlengd. Het college trekt nog eens een half miljoen uit voor de zogeheten kluswoninglening. 

Eerder stelde de gemeente al een miljoen beschikbaar, daar is inmiddels nog zo'n 160.000 euro van over. De lening is daarmee een succes te noemen, aldus het college. 

De regeling ging vorig jaar september van start en is bedoeld voor huiseigenaren die hun verouderde koopwoning willen moderniseren. De gemeente wil door tegen een lage rente te lenen voorkomen dat deze huizen onverkoopbaar worden. Bovendien wordt de kwaliteit van de woningen in Berkelland verbeterd en komt de gemeente inwoners financieel tegemoet, aangezien verbouwingen vaak niet meer meegefinancierd kunnen worden in een hypotheek. De leensom voor eigenaren-bewoners is minimaal 5000 en maximaal 40.000 euro. 

Senioren

De 500.000 euro die nodig is voor het verlengen, wordt overgeheveld vanuit de huidige blijverslening, waarmee senioren aanpassingen aan hun huis kunnen doen. Ook deze regeling kende een startkapitaal van 1 miljoen euro, maar tot nu toe is er slechts een keer gebruik van gemaakt. De overheveling betekent niet het einde van de blijverslening. De gemeente blijft er aandacht voor vragen via onder meer campagne 'Heerlijk in Huis'.