Volledig scherm
Het voormalige hotel Burgers / Burgers Inn in Haarlo; de gemeente heeft in het pand de kamers verzegeld na een verbouwing die niet aan de regels voor brandveiligheid voldeed. © Peter Zandee

Berkelland heeft arbeidsmigrantenhotel Haarlo terecht verzegeld

HAARLO - De gemeente Berkelland heeft terecht de kamers in een arbeidsmigrantenhotel aan de Eibergseweg in Haarlo verzegeld, omdat er ernstig brandgevaar bestond, zo blijkt woensdag uit een uitspraak van de Raad van State.

De gemeente besloot eind 2017 de kamers na een controle van de brandweer te verzegelen om te voorkomen dat er nog langer arbeidsmigranten onder gevaarlijke omstandigheden zouden overnachten. De uit Tsjechië afkomstige hoteluitbater(Mario Ochotnicky) was het niet eens met die verzegeling. Volgens hem had hij zelf al de kamers afgesloten en kon hij door de verzegeling de kamers niet in om die brandveiliger te maken. 

Volgens de Raad was verzegeling toch noodzakelijk om elk risico uit te sluiten. Ook zou de uitbater nog voldoende mogelijkheden hebben gehad om de brandveiligheid in zijn pand te vergroten zonder dat hij daar de kamers voor in moest. De brandweer had in november 2017 vastgesteld dat het hotel tal van ernstige gebreken vertoonde. Muren waren nauwelijks brandwerend en bovendien waren er een groot aantal gaten en doorvoerkanalen tussen de verschillende kamers aangebracht waardoor rook en vuur in geval van een uitslaande brand zich razendsnel zou kunnen verspreiden. 

De kritiek van de uitbater dat er geen einddatum aan de verzegeling zat wijst de Raad af. In het verzegelingsrapport stond puntsgewijs wat de uitbater allemaal moest doen om de brandveiligheid te vergroten. Daarna kan de verzegeling eraf.