ILLUSTRATIEF - Een 3D-model van het 2019-nCoV, ook bekent als het coronavirus, volgens het CDC.
Volledig scherm
ILLUSTRATIEF - Een 3D-model van het 2019-nCoV, ook bekent als het coronavirus, volgens het CDC. © Rob Engelaar

Berkelland heeft minste geregistreerde besmettingen van de Achterhoek

BORCULO - Berkelland heeft de minste geregistreerde besmettingen van corona in de Achterhoek. Het aantal patiënten blijft op twee. In de andere Achterhoekse gemeenten is wel sprake van een lichte stijging. 

Burgemeester Joost van Oostrum waarschuwt: „Het gaat om de geregistreerde Corona patiënten. Er zullen ongetwijfeld ook niet geregistreerde mensen zijn die besmet zijn. Daarom blijft het belangrijk dat iedereen de richtlijnen en regels blijft nakomen.”

Op dit moment zijn 56 Achterhoekers besmet met het virus. Gisteren meldde het RIVM nog dat in deze regio 51 besmettingen waren aangetroffen.

De lichte stijging is terug te vinden in Winterswijk (+1 naar 3), Aalten (+1 naar 3), Oost Gelre (+1 naar 7) en Montferland (+1 naar 4). De meeste besmettingen zijn tot nu toe aangetroffen in de gemeente Doetinchem, met 17 besmettingen. Dit aantal is niet toegenomen.

Test

Het aantal geregistreerde coronapatiënten zegt niet alles over de hoeveelheid besmettingen in de regio. Het gaat hier alleen om mensen die een test hebben gedaan en bij wie het virus is geconstateerd. Lang niet iedereen met klachten wordt getest.

Verdubbeling

 De Achterhoekse gemeenten zagen eerder deze week het aantal geregistreerde coronapatiënten in vier dagen tijd bijna verdubbelen. Waren er op zondag 22 maart nog 26 patiënten geregistreerd, donderdag werd bekend dat er inmiddels bij 51 Achterhoekers corona is vastgesteld.

Mensen die besmet zijn zitten meestal in quarantaine thuis. Slechts een enkeling hoeft opgenomen te worden in het ziekenhuis.  De Achterhoek blijft het relatief ‘goed’ doen ten opzichte van andere regio's in het land. Met name in Brabant, rond Nijmegen en in het westen van Nederland zijn veel meer geregistreerde coronapatiënten. De ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk houden rekening met een toestroom de komende weken.