Volledig scherm
Het nieuwe college van B en W van Berkelland: burgemeester Joost van Oostrum en de wethouders Gerjan Teselink (VVD), Anjo Bosman (GB), Marijke van Haaren (CDA) en Patricia Hoytink (CDA) © Jelle Boesveld

Berkelland heeft nieuw CDA-VVD-GB college

BORCULO - De gemeente Berkelland heeft een nieuw college van B en W. Met vier fulltime wethouders van CDA, Gemeentebelangen en VVD.

De nieuwe regeringsploeg is dinsdagavond geïnstalleerd in de vergadering van de gemeenteraad in Borculo. Opmerkelijk: Er werden liefst acht blanco stemmen uitgebracht en zeventien stemmen voor.  Ook opmerkelijk: drie van vier wethouders zijn vrouwen. En: ze werken alle vier fulltime.

Een amendement van PvdA, D66 en Ondernemend Berkelland om er parttime-wethouders van te maken, kreeg alleen steun van GroenLinks. Een meerderheid van de gemeenteraad, bestaande uit de coalitiepartijen CDA, VVD en Gemeentebelangen, stemde tegen het amendement.

Er werd afscheid genomen van de wethouders Joke Pot (Gemeentebelangen) en Han Boer (D66).  Boer was sinds 2010 wethouder voor Berkelland, maar D66 keert niet terug in de coalitie. In plaats daarvan gaat de VVD weer regeren in Berkelland met nieuwkomer wethouder Gerjan Teselink.

Volledig scherm
De vertrekkende wethouders Han Boer (links) en Joke Pot (rechts). Midden burgemeester Joost van Oostrum © Jelle Boesveld

Gemeentebelangen keert wel terug op het pluche, maar zonder wethouder Joke Pot. Zij wordt opgevolgd door GB-lijsttrekker Anjo Bosman. Het college wordt gecompleteerd met de twee zittende CDA-wethouders Marijke van Haaren en Patricia Hoytink-Roubos.

Burgemeester Joost van Oostrum sprak lovende woorden over de vertrekkende wethouders. Net als Jolanda Kuipers (D66) en Anjo Bosman (GB). Minder lovend was de oppositie over het nieuwe coalitieakkoord. Er kwam forse kritiek van D66, PvdA, GroenLinks en OBL.