Volledig scherm
© Wouter Borre

Berkelland introduceert goedkope lening voor opknappen huis

BORCULO - Inwoners van Berkelland kunnen binnenkort tegen een lage rente geld lenen van de gemeente om hun woning op te knappen.

Er staan relatief veel oudere woningen in Berkelland. Maar sinds 1 januari kunnen eigenaren en kopers de kosten van het opknappen van het huis of het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken niet meer onderbrengen in hun hypotheek. Ze moeten dit zelf financieren uit eigen vermogen of via een dure persoonlijke lening.

Om te voorkomen dat deze woningen onverkoopbaar worden, om de kwaliteit van de woningen in Berkelland te verbeteren en om inwoners tegemoet te komen, heeft het college van B en W dinsdag besloten om de zogenoemde kluswoninglening in te voeren. Berkelland trekt hier één miljoen euro voor uit.

„De Kluswoninglening is een consumptief krediet tegen een lage rente. De lening is bedoeld voor het aanbrengen van eigentijds wooncomfort in verouderde koopwoningen. De leensom voor eigenaren-bewoners is minimaal € 5.000 en maximaal € 40.000. We doen dit tegen een rente van 1,6 procent”, aldus wethouder Patricia Hoytink. De rente is niet aftrekbaar van de belasting.

De gemeenteraad moet in oktober nog instemmen met de plannen.