Volledig scherm
TT-2019-012671 - BORCULO - Omwonenden Galgenveld die bezwaar hebben gemaakt tegen Have A Nice Day festival dat daar binnenkort wordt gehouden. Het is een natuur gebied om te wandelen. Lebbebrug Fotobon-nummer: TT-2019-012671 EDITIE: AC FOTO: Frans Nikkels FN20190819 © Frans Nikkels

Berkelland investeert 40.000 euro in natuur

Voor het inzaaien van kruiden in grasland, achterstallig onderhoud van het landschap en het versterken van cultuurhistorische waarden in de natuur stelt de gemeente Berkelland jaarlijks 40.000 euro beschikbaar tot 2023. 

Yildiz Huinink

Borculo

Het buitengebied van Berkelland is ruim 200 vierkante kilometer en dit moet een visitekaartje zijn, is de mening van de gemeente. „Niet alleen voor recreanten en toeristen, maar ook voor (nieuwe) bedrijven en bewoners.” Om dit landschap te behouden en versterken, heeft de gemeente het projectplan ‘biodiversiteit en landschap’ opgesteld. Dat is samen de partijen VAN Berkel en Slinge en IVN gemaakt. De komende jaren is er ieder jaar 40.000 euro beschikbaar om de plannen van het uit te voeren. Ook de provincie Gelderland verstrekt jaarlijks een subsidie van 40.000 euro. In het projectplan zijn doelen opgenomen. De belangrijkste zijn het versterken van de landschappelijke kwaliteit, de biodiversiteit en het vergroten van de kennis over de natuur en de eigen leefomgeving. 

Steenuil

Wethouder Marijke van Haaren: „Er is veel aandacht voor educatie, informatiebijeenkomsten en vrijwilligersprojecten.” Zo organiseert de gemeente thema-avonden voor inwoners over de steenuil, patrijs en geelgors, wilde bijen en insecten die karakteristiek zijn voor de gemeente. 

Er komen twee nieuwe klompenpaden, in Rekken en Ruurlo, en er zijn cursussen en workshops voor inwoners, zoals agrariërs. Nieuwe natuur wordt aangelegd en achterstallig onderhoud van groen wordt weggewerkt. Ook zaait de gemeente inheemse kruiden in in 10 hectare grasland. „De aandacht ligt de komende vier jaren met name op het versterken van de biodiversiteit in Berkelland. Zo wordt er een biodiversiteitsplan opgesteld omdat de flora en fauna de laatste jaren sterk onder druk is komen te staan.”