Volledig scherm
Berkelland krijgt een paardentheater. Hier kunnen kinderen en jongvolwassenen met een beperking therapeutisch paardrijden © DigiDiede

Berkelland krijgt een paardentheater in Beltrum

BELTRUM - Berkelland krijgt een paardentheater. De droom van Marianne Scherps uit Beltrum komt uit op landgoed ‘t Hulsevoort. 

Marianne Scherps uit Beltrum, docente vrijheidsdressuur en hippisch bezigheidstherapeute van beroep, koestert al dertig jaar lang een droom: een heus Paardentheater. Die droom komt nu uit.Scherps en het team van haar werkgever Marian Klein-Gebbinck hebben op het zes hectare grote Landgoed ‘t Hulsevoort te Beltrum een oude varkensstal omgetoverd tot een heus circustheater. 

Therapeutisch paardrijden

Hier kunnen kinderen en jongvolwassenen met een beperking therapeutisch paardrijden en mennen in een fantasiewereld. Marianne heeft al diverse keren proefgedraaid. „Gaaf om die kinderen te zien genieten! Je peilt de stemming en past aan de hand daarvan het sfeertje aan. Is een kind fan van Frozen? Dan kies je voor blauw, wit en zilverkleurig licht met sneeuwvlok effecten. Trek zo’n kind een Frozen-jurk aan, draai het liedje ‘Let it go’ en het kind, dat normaliter helemaal opgesloten zit, komt ineens los en begint spontaan mee te zingen.”

Quote

Geen druk. Geen stress. Geen prestatie­drang. Gewoon lol met je knol en pret met je shet

Marianne Scherps

Burn-outs

Ook bij volwassenen met burn-outs slaat de ‘paardentheater aanpak’ aan, aldus Scherps. „Volwassenen die in alles zijn vastgelopen kunnen zich in een fantasiewereld heerlijk uitleven. Dat daar een grote behoefte aan is blijkt wel uit de stijgende populariteit van het fenomeen ‘tijdreizen’. Tijdreizigers maken gebruik van kostuums en accessoires om een bepaald personage uit een bepaalde periode uit te beelden. In de huid van iemand anders kruipen is een heerlijke vorm van ontspanning. En wij doen dat dus elke week!”

Carnavalsspringconcours

Het paardentheater wordt op maandag 13 april, tweede paasdag, geopend door burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland.Er vindt dan een verlaat carnavalsspringconcours plaats, met lichteffecten, muziek en kostumering. Het festijn gaat om 12.00 uur van start en is laagdrempelig. Scherps: „Geen druk. Geen stress. Geen prestatiedrang. Gewoon lol met je knol en pret met je shet”