Volledig scherm
Het Ruurlose bedrijf Bronkhorst High-Tech is van plan de komende jaren het personeelsbestand te verdubbelen van 300 naar 600 medewerkers. © PR

Berkelland legt de rode loper uit voor nieuwe ondernemers

EIBERGEN - Het is een misverstand dat Berkelland helemaal niets meer doet aan het creëren van nieuwe banen. Het tegendeel is het geval. Dat stelt wethouder Han Boer.

Het is een wijdverbreide misvatting dat binnen de gemeente Berkelland niets meer gebeurt op het gebied van de werkgelegenheid.

Ook tijdens de gemeentelijke inloopavond in café De Klok laten aanwezige Eibergenaren begin deze week weten dat dit een grote bron van zorg voor hen is. Want omdat de banen ontbreken verlaten jongeren Berkelland, concluderen ze.

,,Mijn kinderen zijn allemaal naar Amsterdam vertrokken en, geloof mij, ze keren nooit meer terug. Want we hebben ze hier niets te bieden. Geen werk en geen woning. De gemeente moet echt iets ondernemen om aan de gevolgen van de krimp te ontsnappen", liet een man weten.

Niet op slot

Dat doet Berkelland zeker ook, stelt wethouder Han Boer tijdens 'College On Tour' in Eibergen. ,,Het is beslist niet zo dat hier in onze gemeente alles al vanaf morgen op slot zit wat betreft de woningbouw. In elke woonkern van Berkelland, groot of klein, kan er nog wat bijkomen aan nieuwe huizen. Alleen hebben we ons wel te houden aan afspraken die in regionaal verband zijn gemaakt tussen de Achterhoekse gemeenten. Als we dat niet doen, legt de provincie ons zelf wat mogelijk is aan woningbouw op. Maar het is dus beslist niet zo dat niets meer kan en niets gebeurt."

Datzelfde geldt voor de werkgelegenheid, meent Boer, die dit onderdeel in zijn portefeuille heeft. ,,Onze gemeente legt de rode loper uit voor elke ondernemer die hier iets wil beginnen, of het nu in de detailhandel is of dat om een bedrijf gaat."

Leegstand nagenoeg nihil

De wethouder stelt vast dat de leegstand op de lokale bedrijventerreinen in Berkelland nagenoeg nihil is. Er zijn de afgelopen jaren talloze ondernemingen bijgekomen. Hij noemt verder het recente succesverhaal van het Needse bedrijvencomplex Russchemors, waarvoor zich twaalf jaar lang geen geïnteresseerde ondernemers meldde. Sinds kort regent het echter aanvragen om er een zaak te mogen vestigen.

,,Nu gaan de lantaarnpalen en andere paaltjes de grond in voor een goede infracstructuur" , zegt Boer.

Nieuwe banen

De gemeente heeft volgens hem de voorbije jaren enorm gelobbyd om de nieuwe fabriek van zuivelconcern Friesland Campina in Borculo geregeld te krijgen. ,,We scheppen dus wel degelijk nieuwe banen."

De wethouder signaleert ter illustratie nog een positieve ontwikkeling. ,,Recent waren we op werkbezoek bij Bronkhorst High-Tech in Borculo. Daar vertelde de directeur ons dat het de bedoeling is het personeelsbestand de komende jaren te verdubbelen, van ruim 300 naar 600 medewerkers. Dat is toch een enorme plus aan banen."