Volledig scherm
Het leek begin dit jaar erop dat Berkelland geen bouwleges meer voor het buitengebied zou mogen heffen. Foto Peter Zandee

Berkelland loopt toch geen miljoenen euro’s mis

BORCULO - Als het meezit, kan de gemeente Berkelland binnen afzienbare tijd weer leges heffen voor bouwaanvragen uit het buitengebied.

Het werd begin dit jaar duidelijk dat de gemeente miljoenen euro’s zou mislopen doordat er volgens landelijke wetgeving geen bouwleges meer mochten worden berekend voor plannne waarop een bestemmingsplan ouder dan tien jaar van toepassing is. Die uitspraak deed de Hoge Raad in november 2017.

Berkelland hield er daarom al rekening mee dat minstens 1,5 miljoen euro teruggevorderd zou worden aan onterecht geïnde leges uit de periode augustus 2014-2017. Daarnaast betekende het uitstel van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied, waarvan de voorbereiding anderhalf tot twee jaar meer vergt dan oorspronkelijk gepland is, dat de gemeente nog eens 1,5 tot 2 miljoen euro aan leges niet ontvangt. Zodat de financiële zou kunnen oplopen tot ruim 3 miljoen euro.

Binnen Berkeland zijn alle vier grote bestemmingsplannen buitengebied ouder dan tien jaar. Het gaat om de plannen van de gemeenten Borculo (1994), Eibergen (1996), Neede (1974-1979/1991) en Ruurlo (1996).

Verantwoordelijk wethouder Marijke van Haaren gaf in januari aan dat al betaalde bouwleges niet meer door de betrokkenen zijn te claimen bij de gemeente. ,,Wij gaan dus niet automatisch terugbetalen’’, liet ze in de raadscommissie Bestuur en Ruimte weten.

Digitaliseren 

Nu kan de wethouder meedelen dat Berkelland toch weer bouwleges kan opleggen aan bewoners van het buitengebied, waarvoor een gedateerde ruimtelijke bestemming geldt. ,,Maar om dat mogelijk te maken moeten we wel snel die verouderde bestemmingsplannen digitaliseren’’, laat Van Haaren.

Dit komt doordat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat met een wetsvoorstel waardoor de zogeheten actualisatieplicht voor bestemmingsplannen wordt afgeschaft. Het is een onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Gemeenten mogen zo ook leges heffen op basis van ruim tien jaar oude bestemmingsplannen. De enige voorwaarde is dat die dan wel op de computers ‘elektronisch raadpleegbaar’ moeten zijn.