Volledig scherm
Berkelland sluit zich aan bij het IKZ om eventuele zorgfraude sneller aan te pakken. © foto: Thinkstock

Berkelland maakt vuist
tegen zorgfraude

BORCULO - De gemeente Berkelland sluit zich aan bij het landelijk Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ). Dit landelijke netwerk van toezichthouders, opsporingsdiensten, gemeenten en uitvoeringsorganisaties is bedoeld om fraude in de zorg, zoals pgb, op te sporen, te onderzoeken en waar nodig te bestraffen. 

Dankzij de samenwerking kan meer informatie gedeeld worden, zodat effectiever optreden tegen zorgfraude mogelijk is.  Berkelland wil dat goede zorg betaalbaar blijft. Die staat onder druk, onder meer door misbruik en fraude. Inwoners zijn daar de dupe van. 

Vuist maken

Wethouder Marijke van Haaren: ,,Samen met de gemeenten in de regio kunnen we een vuist maken tegen misbruik van zorggeld. Dat komt vooral ten goede aan onze kwetsbare inwoners die zorg heel hard nodig hebben."  De wethouder benadrukt dat privacy gewaarborgd blijft, maar dat er straks meer  toegang is tot gegevens van onder meer het Kadaster en de Belastingdienst. Die informatie kan bovendien gekoppeld worden zodat een duidelijker beeld ontstaat. 

Tips natrekken

,We kunnen ons voortaan beter verdiepen in verdachte gevallen en tips natrekken", aldus Van Haaren. ,,Af en toe worden we gebeld met tips over bijvoorbeeld samenwonen, iemand die naast een uitkering werkt, of iemand die een grote prijs in een loterij heeft gewonnen. Voorheen konden we die zaken moeilijk achterhalen en koppelen, voortaan gaat dat gemakkelijker. Zo maken we een vuist tegen zorgfraude."