Volledig scherm
Grolseweg 19, gezien door het millenniumkunstwerk langs de Grolseweg tussen Beltrum en Groenlo. © Peter Zandee

Berkelland moet alsnog beslissen op aanvraag megastal Beltrum

BELTRUM - De gemeente Berkelland moet alsnog beslissen op de aanvraag voor een mega-varkensbedrijf aan de Grolseweg 19 in Beltrum. De rechtbank in Arnhem heeft de afgelopen week de weigering van Berkelland vernietigd.

Berkelland had de weigering voor een vergunning eerder opgehangen aan het ontbreken van een verklaring van geen bezwaar tegen het vestigen van een bedrijf voor 5.600 varkens, verdeeld over 3 gebouwen. Ondernemer Gerard van de Lagemaat is hier sinds 2010 mee bezig. Wethouder Leo Scharenborg van Berkelland moest eerder aftreden wegens de onjuiste procedure rond het afgeven van zo'n verklaring van geen bezwaar.

Burgemeester Joost van Oostrum meldde woensdagavond wat de uitspraak van de rechtbank in Arnhem voor de kwestie betekent. De weigering is vernietigd, waardoor de gemeente allereerst moet bedenken of wel of niet hoger beroep tegen de uitspraak wordt aangetekend. Dat moet binnen 6 weken. Binnen die termijn kan de gemeenteraad er niet uit zijn, daarom wordt een pro-forma hoger beroep aangetekend en moet de raad zich volgende maand uitspreken over de motivering daarvoor. In tweede instantie moet de gemeenteraad ook zeggen hoe de politiek denkt over het bedrijf aan de Grolseweg 19. Het college raadpleegt de raad, maar hakt daarna de knoop door.