Volledig scherm
© Ed van Alem

Berkelland moet ton meebetalen aan 'communistisch' probleem

Borculo - De gemeente Berkelland moet noodgedwongen 97.124 euro meebetalen vanwege problemen bij de Regiotaxi. De gemeenteraad is al eerder in een besloten vergadering geïnformeerd over de kwestie, die nu pas via het college naar buiten komt.


„Een communistisch systeem”, noemt burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland het feit dat zijn gemeente financieel opdraait voor problemen, die volgens hem niet in Berkelland spelen maar elders in de provincie.

Wat is er aan de hand?
Bij een grote aanbesteding is het Regiotaxivervoer voor de regio’s Achterhoek, Rivierenland, Stedendriehoek en De Vallei per 1 januari 2013 gegund aan het Arnhemse bedrijf Willemsen de Koning. Het taxibedrijf schreef in tegen een volgens de mededingers ongelooflijk laag tarief met zogeheten lagevloerbussen die rijden op ‘groen gas’, waarvoor een grote investering nodig is. Praktisch niet haalbaar, meenden de concurrenten.

Jarenlang was de zorg dat er te veel van de Regiotaxi gebruik zou worden gemaakt, waardoor de kosten uit de hand zouden lopen. De provincie en gemeenten als Berkelland hebben er daarom veel aan gedaan om het gebruik van de Regiotaxi terug te dringen.

De lage inkoopkosten van de aanbesteding en de beperkende maatregelen zorgden bij de gemeenten aanvankelijk voor flinke besparingen op het WMO-budget voor de Regiotaxi. Maar de keerzijde van dit beleid is dat Willemsen de Koning bijvoorbeeld op de Veluwe veel minder ritten maakt dan was voorgespiegeld. Zo weinig dat het bedrijf failliet dreigt te gaan.

Het nadeel van de grote aanbesteding is dat de winnaar too big to fall is geworden. Als de overheden niet financieel bijspringen, valt de voorziening in bijna de gehele provincie om en is er ook geen Regiotaxi meer in de Achterhoek en Berkelland. De provincie besloot daarop een extra maandelijks voorschot van maximaal ruim twee ton te verlenen om te voorkomen dat Willemsen de Koning failliet gaat. Het contract met Willemsen de Koning wordt tot 1 juli 2015 voortgezet, zodat er tijd is om een andere vervoerder te zoeken.

Schadevergoeding
Intussen heeft Willemsen de Koning in een rechtszaak tegen de provincie 4,7 miljoen euro schadevergoeding geëist. De gemeenten moeten de ritten betalen die wel waren voorgespiegeld, maar er in de praktijk niet waren. De rechter moet bepalen op hoeveel geld het bedrijf recht heeft.