Volledig scherm
Vrijwilligers geven al langer taallessen aan vluchtelingen in de gemeente Berkelland. © Lars Smook

Berkelland op koers met opvang van statushouders

BORCULO - Door succesvolle aanpak van huisvesting statushouders kan Berkelland reservelocaties tijdelijke woningen schrappen.


Berkelland kreeg van rijkswege de taak toebedeeld voor de eerste helft van dit jaar 53 vluchtelingen met een verblijfsvergunning binnen de eigen gemeentegrenzen onder te brengen. Daarnaast was het nodig een achterstand van 28 personen weg te werken, die in 2015 was ontstaan. In totaal moest er dus huisvesting gevonden worden voor 81 statushouders.

„Daarin zijn we geslaagd, ook al was het niet gemakkelijk”, zegt burgemeester Joost van Oostrum. „Het is ons zelfs al gelukt om onderdak te vinden voor 2 personen uit onze taakstelling voor het tweede deel van 2016. Dit betekent dat we voor de rest van het jaar nog een tijdelijke woning behoren te realiseren voor 59 statushouders.”

Huizenaankoop

Zoals bekend wilde Berkelland aanvankelijk de asielzoekers herbergen in de vier grote kernen en Beltrum, door op diverse plekken tijdelijke huizen te laten neerzetten. Dat voornemen was van de baan toen corporatie ProWonen aanbood hiervoor bestaande woningen aan te kopen. Dat is inmiddels ook gebeurd. In Borculo, Eibergen, Neede, Ruurlo en Beltrum zijn zo’n tien panden verworven. Een aantal is meteen klaar voor de opvang, het resterende deel wordt momenteel aangepast.

Door deze werkwijze kan de gemeente de reservelocaties voor tijdelijke huizen laten vervallen. Dat zijn: Elbrink (Borculo), Beltrumseweg (Eibergen), Hondelinkweg (Neede) en Krashof (Ruurlo). De volgende plekken worden nog wel achter de hand gehouden: Meester Nelissenstraat (ABCTA-terrein, Beltrum), Haarloseweg (Borculo), Rekkenseweg (Eibergen), Braak (Neede) en Nieuwe Weg (Ruurlo).

Tevreden
„We kunnen al met al tevreden zijn over hoe de huisvesting van statushouder nu verloopt in onze gemeente”, concludeert Van Oostrum. „Het is ook heel opvallend hoeveel vrijwilligers actief zijn in de begeleiding van deze groep vluchtelingen. Daar zijn heel mooie voorbeelden van te noemen. Er zijn inmiddels ook vroegere asielzoekers die allang geacclimatiseerd zijn in ons land, aan de slag. Die fungeren bijvoorbeeld als tolk. Sommigen zijn als maatje bezig en nemen de vluchtelingen in deze vakantieperiode mee op uitstapjes naar musea en dergelijke. Dat is ook een gemakkelijke methode om ze met het Nederlands kennis te laten maken, naast de gebruikelijke taallessen die ook door vrijwilligers worden gegeven. Het helpt natuurlijk ook enorm bij hun inburgering in Nederland wanneer de opvang zo goed verloopt. Ik ben er erg blij mee dat het nu zo gaat.”