Volledig scherm
De verwachting is dat statiegeld op petflesjes en drankblikjes 90 procent minder zwefvuil oplevert. © BELGA

Berkelland springt in de bres voor statiegeld

BORCULO - Berkelland sluit zich aan bij een landelijke alliantie die zich inzet om statiegeld op kleine petflessen en drankblikjes ingevoerd te krijgen.

De Berkellandse gemeenteraad heeft, op voortouw van GroenLinks, een motie aangenomen om deel uit te maken van Statiegeldalliantie, die in Nederland en België actief is. Dat voorstel is breed ondersteund door de fracties van CDA, D66, Gemeentebelangen en PvdA. Alleen OBL en VVD zetten hun handtekening er niet onder.

De initiatiefnemer, GroenLinks-raadslid Paul Knuvers: ,,Statiegeld op deze flesjes en blikje wordt helaas nog niet geheven, hoewel er allang over gesproken wordt. De fabrikanten- en supermarktenlobby die het tegenhoudt, is nog steeds erg sterk. Daarom is het goed als gemeenten, waaronder Berkelland, zich wat krachtiger laten horen richting de instanties die hierover een beslissing nemen.’’ Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer binnen afzienbare tijd zich hierover uitspreekt.

Kwalijke milieu-effecten

Knuvers vertelt dat veel kleine flesjes - gemaakt van de thermoplastische polyester polyethyleentereftalaat (pet) - en drankblikjes als zwerfvuil in straten, tuinen of het buitengebied worden achtergelaten door de gebruikers. ,,Dat levert kwalijke gevolgen voor het milieu, de dieren en de mensen op’’, geeft hij aan. ,,Uit eigen ervaring weet ik hoeveel zwerfafval te vinden is. We deden als GroenLinks enkele keren mee aan de actie ‘Ruurlo Schoon’. Wat we toen ophaalden aan petflesjes en drankblikjes waren behoorlijke hoeveelheden. Mede daarom hebben we het initiatief voor onze motie genomen.’’

De drankconsumptie uit petflesjes is sinds 2000 verdrievoudigd. Het grootste gedeelte van deze flesjes wordt nu verbrand met het huishoudelijk restafval. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de alliantie pleiten voor statiegeld op de kleine petflessen. Uit enquêtes blijkt dat 70 procent van de Nederlanders dezelfde mening zijn toegedaan. Als de belangrijkste argumenten voor de invoering van statiegeld worden genoemd dat de flesjes dan beter zijn te recyclen en het minder zwerfafval geeft. De verwachting is dat het heffen van statiegeld op de flesjes en blikjes tot 90 procent minder zwerfvuil kan leiden en het veel herbruikbaar plastic en blik oplevert.

Europese regelgeving

,,Wij hebben eerder al eens aangeven dat we geen meldingen meer willen van zwerfafval’’, deelt Dinant Rohaan (CDA) mee. ,,Wanneer dit wordt ingevoerd, komt dat streven een stuk dichterbij. In Duitsland en Finland is zo statiegeld heffen heel gewoon en heeft het effect, dus misschien moet er Europese regelgeving voor gemaakt worden.’’

Anjo Bosman van Gemeentebelangen en Hans Pelle van PvdA bepleiten om ook statiegeld op glazen flesjes te regelen. Bosman: ,,Het is ook in ons belang als die flesjes ingeleverd worden.’’ Pelle: ,,Het zou jammer zijn wanneer dit niet valt in te voeren. Want deze maatregel zou een mooi zakcentje kunnen opleveren voor bijvoorbeeld scholieren die de flesjes gaan inzamelen op straat.’’

Prima aanvulling

Volgens verantwoordelijk wethouder Joke Pot is praktisch elke burger tegen zwerfvuil. ,,Daarom kun je ook niet tegen deze motie zijn. Het kwam geregeld aan de orde tijdens de recente inloopavonden over het gemeentelijk afvalstoffenplan. Daar slingerden de bezoekers het zwerfafval en het plastic verpakkingsmateriaal aan. Ze wilden weten waarom de winkels en de verpakkingsindustrie daar niets aandoen. Als gemeente heb je daarop geen rechtstreekse invloed. Dit kan wel via de VNG en door je aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. Ik kan niet anders dan te zeggen dat dit een prima aanvulling vormt op ons afvalstoffenplan.’’ Er zijn al meerdere gemeenten lid van de alliantie, waaronder in deze regio Enschede en Hengelo (Ov.).