Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images

Berkelland sterkste daler: in 8 jaar tijd sloten zes horecazaken

BORCULO - In Berkelland sloten de afgelopen jaren zes eet- en drinkgelegenheden. De Achterhoekse gemeente is de sterkste daler in deze regio.

Er zijn 115 horecazaken in Twente bijgekomen, in acht jaar tijd. Vooral koffietentjes schieten als paddenstoelen uit de grond. De ouderwetse bruine kroeg wordt daarentegen steeds schaarser. „Als cafébaas moet je tegenwoordig politieagent zijn.”

Quote

Ontbijt en lunch buiten de deur gaat alleen nog maar meer groeien

Martijn de Bruin van Datlinq

Vooral in Enschede en Haaksbergen openden tussen 2012 en 2020 relatief veel nieuwe eet- en drinkgelegenheden. Enschede kreeg er in acht jaar tijd 59 nieuwe horecazaken bij, goed voor een totaal van 408. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Datlinq.

Koffiezaken blijken ‘hot’ in de grootste stad van Twente, met onder meer de komst van Mrs. Brown, Coffee Fellows, Heel Bijzonder en Rosy’s. De populariteit van dit soort horecazaken neemt de komende jaren verder toe, verwacht onderzoeker Martijn de Bruin van Datlinq. „Ontbijt en lunch buiten de deur gaat alleen nog maar meer groeien. Vooral in de steden zal deze trend doorzetten.”

Kroegen kapot

De ouderwetse kroeg wordt steeds schaarser. Het aantal cafés in Nederland daalde met 18 procent, tot zo’n 6100. Ook in deze regio sluiten meerdere bruine kroegen de deuren.