Volledig scherm
Sanering van daken met asbestgolfplaten op een boerderij. Berkelland gaat behalve sloop van grotere bouwwerken nu ook die van kleinere schuren ondersteunen. © Robin Hilberink

Berkelland subsidieert nu ook
sloop middelgrote asbestdaken

BORCULO - De gemeente Berkelland breidt de subsidieregeling uit om asbestdaken te saneren. Er is al een regeling voor daken groter dan 300 vierkante meter, maar voortaan komen ook daken vanaf  100 vierkante meter ervoor in aanmerking.

‘Subsidieregeling sloop overtollige bebouwing buitengebied Berkelland 2019' heet het fonds waarin de gemeente Berkelland in eerste instantie 100.000 euro stopt. Met dat geld moeten particulieren en oud-ondernemers worden geholpen die buiten de bebouwde kom gebouwen willen slopen. 

Tientallen jaren waren asbesthoudende golfplaten hét materiaal om tegen weer en wind beschermd te zijn. Inmiddels is asbest als kankerverwekkend materiaal in de ban en moeten alle asbestdaken per 31 december 2024 zijn gesaneerd. Dat proces schiet tot nu toe nog niet hard genoeg op; daarom schiet Berkelland te hulp. Nu ook voor een iets kleinere categorie daken. 

Wie via de ‘asbesttrein’ laat slopen, krijgt per vierkante meter asbesthoudend dak 10 euro subsidie. Per object is 15 mille subsidie het maximum: dat zou dus bij een ex-bedrijfsgebouw van 1500 meter dakoppervlak zijn.