Volledig scherm
Onder meer badkamers kunnen met de blijverslening aangepast worden. © Lars Janssen

Berkelland trekt 2 miljoen uit voor blijverslening ouderen

BORCULO - Een royale blijverslening om ouderen langer thuis te laten wonen. Berkelland is de eerste gemeente die in het land zoiets invoert. Met het geld kan een woning van ouderen aangepast worden.


Berkelland vindt het belangrijk dat senioren de mogelijkheid krijgen zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen. Daarom noemt verantwoordelijk wethouder Patricia Hoytink-Roubos het goed nieuws dat de gemeente voor deze leeftijdsgroep met een regeling op de proppen komt waardoor dit haalbaar wordt. Hoytink: „We zijn als gemeente groot voorstander van zaken waaruit maatschappelijk rendement valt te halen. Dit is daar een mooi voorbeeld van.”

Het gaat om een gulle uitvoering van de zogenoemde blijverslening, waarvoor burgemeester en wethouders 2 miljoen euro uittrekken. Dat doen ze als eerste in heel Nederland. „We hebben het geld beschikbaar op onze begroting. Dat is wel een voordeel. En omdat het geld weer terugkomt, kunnen we met die 2 miljoen wel even vooruit”, stelt de wethouder vast.

De verordening wordt momenteel slechts gehanteerd in twee gemeenten: het Drentse Hogeveen en het Gelderse Renkum. Maar in Renkum wordt maximaal 15.000 euro verstrekt, zodat de regeling in veel gevallen tekortschiet.

Instrument
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) heeft op verzoek van gemeenten een instrument ontwikkeld waardoor ouderen langer op zichzelf kunnen blijven wonen in hun huis met behulp van allerlei aanpassingen. Hoytink: „Senioren kunnen hiervoor vaak geen nieuwe hypotheek meer afsluiten, omdat er een beperking geldt door de leeftijdsgrens. Een persoonlijke lening pakt meestal ook heel duur uit.”

„Daarom is de blijverslening een uitstekend initiatief, want dan kunnen ze tegen gunstige rentevoorwaarden wel geld lenen voor bijvoorbeeld een verandering van de badkamer of het naar de benedenverdieping verplaatsen van een slaapkamer.”

Geen grenzen
Berkelland neemt twee onderdelen uit de SVn-opzet niet over. „Wij willen zo weinig mogelijk beperkende regels, zodat er zoveel mogelijk ouderen gebruik van kunnen maken”, zegt de wethouder. „Zodoende gebruiken we geen leeftijdsgrenzen.”

„Verder gaat de verordening ook gelden voor huizen die meer dan drie ton waard zijn, want de lening moet toch terugbetaald worden. Er kan maximaal een hypotheek van 50 mille worden aangegaan.”

Het is overigens niet zo dat de betrokken senioren het aangevraagde bedrag zomaar uitgekeerd krijgen. Ze moeten wel rekeningen tonen, de aannemer ontvangt het bedrag daarna uit een bouwkrediet.