Volledig scherm
Airbus A340-300 © Lars Smook

Berkelland vreest
overlast 'wachtende' jets

BORCULO - Berkelland is beducht voor de gevolgen van het in gebruik nemen van Lelystad Airport in 2019, als niets wordt geregeld qua luchtruim-indeling. Eerder sloeg Lochem alarm over de te verwachten gevolgen van Lelystad Airport.

Ten oosten van Deventer/Zutphen is een wachtgebied gepland voor vliegtuigen die daar op relatief lage hoogte zullen cirkelen.

In aanloop naar realisatie van Lelystad Airport zijn twee wachtgebieden bij Steenwijk en Lemelerveld verplaatst naar één wachtgebied ten oosten van Deventer en Zutphen. 'Niet onderbouwd', was daarbij al de conclusie van buurgemeente Lochem.

Lochem duidt de Natura 2000-gebieden Sallandse Heuvelrug, de Borkeld, de uiterwaarden van de IJssel en het op de grens Lochem en Borculo gelegen Stelkampsveld aan als natuurgebieden waarboven het dan druk kan worden in de lucht. Het gaat over een hoogte van 2700 meter.

Laagvliegroutes

Deze week vroeg GroenLinks in de Berkellandse gemeenteraad aandacht voor de kwestie. GroenLinks, PvdA en D66 kwamen met een motie waarin wordt opgeroepen de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat om  aandacht voor de zaak te vragen.  

Insteek zou daarbij moeten zijn eerst een nieuwe indeling van het luchtruim te maken. Daarbij zouden de voorgestelde laagvliegroutes moeten worden verlegd.  De routes sporen verder niet met de bestaande laagvliegroutes van Defensie en een route van/naar Groningen Airport Eelde. 

GB steunde de motie, maar VVD, CDA en OBL  zien niets in actie over de laagvliegroutes. Daarmee staakten de stemmen bij 12 tegen 12, en  gaat de kwestie in de vergadering van februari op herhaling.