Een twintigtal Beltrumse jongeren  met woonwensen maakte een statement in de raadscommissie  Bestuur en Ruimte van de gemeente Berkelland. Ze dreigen te 'moeten' verhuizen naar Groenlo als er in eigen dorp geen nieuwbouwmogelijkheden komen.
Volledig scherm
Een twintigtal Beltrumse jongeren met woonwensen maakte een statement in de raadscommissie Bestuur en Ruimte van de gemeente Berkelland. Ze dreigen te 'moeten' verhuizen naar Groenlo als er in eigen dorp geen nieuwbouwmogelijkheden komen. © Peter Zandee

Berkelland wil bouw voor starters
in Beltrum mogelijk maken

BORCULO / BELTRUM - Berkelland wil nieuwbouw van starterswoningen voor jongeren in Beltrum mogelijk maken. Dinsdag 6 november komt in een overleg tussen het college van B en W met de Raad van Overleg Beltrum een kaart op tafel om naar locaties te kijken. 

Binnen 6 weken moet duidelijkheid ontstaan over de mogelijkheden. Dat is het beste nieuws voor Beltrum uit de raadscommissie Bestuur en Ruimte van woensdagavond. 

Een twintigtal jonge Beltrumers bezette aan het begin van de vergadering de publieke tribune in de  raadszaal van Berkelland, terwijl Pascal te Bogt als inspreker een lans brak voor hun belangen. 

‘Vol'

Met zegge en schrijve 1 (enorm) bouwkavel te koop en 4 bestaande woningen ruim boven de prijs van een echte starterswoning op de markt en minstens 20 jonge stellen die hun eerste woning willen kopen dan wel bouwen, is Beltrum ‘vol'.  Te Bogt en zijn vriendin wonen nog bij hun ouders, omdat er in het dorp waarin beiden hun sociale netwerk hebben, geen zelfstandige woonruimte voorhanden is.

Beltrum kent weinig huurwoningen en áls er al een bestaande woning op de markt komt,  is dat gauw een huis van 2 ton waaraan eerst flink verbouwd moet worden om het zowel te moderniseren als  qua energieverbruik te verduurzamen. Dan is het qua kosten inmiddels geen betaalbare starterswoning meer.

Extreem wegtrekken

Er dreigt dan ook een ‘beleg van Grol’ 2.0 als Berkelland niet in actie komt voor jonge Beltrumers die in eigen dorp willen ‘uitvliegen’, hield Te Bogt de politiek voor. Een vergelijkbare situatie speelt overigens ook in Rietmolen: daaruit wijken jongeren uit naar met name Haaksbergen voor een starterswoning.

Berkelland kent nog amper nieuwbouwmogelijkheden vanwege de  gekozen maatregelen om leegstand door de krimpende bevolking tegen te gaan. ‘Krimpwethouder’ Patricia Hoytink wil om ‘extreem wegtrekken’ te voorkomen, voor Beltrum nu mogelijkheden creeren.